Λουκάνικος, ο τετράποδος ήρωας διαδηλωτής και το Γκράφιτι στου Ψυρρή (Videos)


Ένα Αντίο στον Λουκάνικο 
της Σοφίας Ντρέκου

Ενώ ετοίμαζα  το αφιέρωμά μας στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (9 Οκτ 1967), αγαπητοί μου «αεναεπΑναστάτες», πληροφορούμαι ότι ο αγαπημένος Σκύλος των διαδηλώσεων του Συντάγματος Λουκάνικος, έφυγε από τον μάταιο ετούτο κόσμο των χημικών και των ξυλοδαρμών!


Τυχαίο λοιπόν πως ο επαναστάτης Σκύλος που άκουγε στο όνομα Λουκάνικος ή θόδωρος όπως τον αποκαλούσε ο κύριος που τον πρόσεχε και που έγινε παγκόσμια γνωστός, έφυγε στην επέτειο ανάμνησης εκτέλεσης του Τσε; Γιατί από μικρό, από τρελό και από κάθε πλάσμα με ανεπτυγμένο ένστικτο μαθαίνεις την αλήθεια.

Θα μπορούσε να είναι και ο Ήρωας του τελευταίου διαλόγου στην Μάχα Μπαράτα, μεταξύ του βασιλιά Γιουντισθήρα στον προθάλαμο για την είσοδο στον Παράδεισο. 

Γεια σου Λουκάνικε οδηγέ αντίστασης, αντίστασης στην όποια αδικία, απέναντι στα όργανα της όποιας καταστολής, στους πραιτοριανούς της νέας τάξης πραγμάτων.

Καλό ταξίδι τετράποδε επαναστάτη... 



Ποιος θα το περίμενε πως ο αγαπημένος σκύλος
που δεν χάνει πορεία και επεισόδια, θα ανακηρυσσόταν
από το περιοδικό TIME ως ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς!

Ποιός ήταν ο αγαπημένος σκύλος
των αγωνιστών του Συντάγματος

«Έγινε γνωστός ως «Λουκάνικος». Έτσι τον μάθαμε, έτσι τον γνωρίσαμε. Δεν ξέραμε πως ο άνθρωπος που τον εντόπισε σε μικρή ακόμη ηλικία να περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας τον είχε βαφτίσει «Θόδωρο». Όποιο κι αν ήταν το όνομά του, μαζί του ασχολήθηκαν το BBC, το CNN, το Al Jazeera.

Έγινε εξώφυλλο σε δεκάδες περιοδικά ανά τον κόσμο, έγινε τραγούδι, και η απόλυτη καταξίωση ήρθε όταν το περιοδικό TIME τον ενέταξε στις 100 προσωπικότητες της χρονιάς του 2011. Τον αποκάλεσαν, όχι άδικα, «επαναστάτη» και «σκύλο της πρώτης γραμμής στην Ελλάδα».

Πρωτοστατούσε στις πορείες του 2011, αλλά και των προηγούμενων ετών, στο κέντρο της Αθήνας, πάντα στο πλευρό των εξεγερμένων. Τα σωθικά του πνίγηκαν από τα χημικά της αστυνομίας, το κορμί του γέμισε πληγές από τις κλωτσιές των αστυνομικών.


Πριν δύο χρόνια ο καφετί σκύλος εξαφανίσθηκε από την πλατεία Συντάγματος και αποσύρθηκε από την ενεργό συμμετοχή σε πορείες και διαδηλώσεις. Επέστρεψε, κουρασμένος και με σοβαρά προβλήματα υγείας στο σπίτι του ανθρώπου που όλα αυτά τα χρόνια τον φρόντιζε και τον περιέθαλπτε. Εκεί, δίπλα στον ανώνυμο φίλο του, ο «Θόδωρος» έζησε τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του. Ώς την ημέρα που η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά.


Ήταν περίπου δέκα χρόνων. Η υγεία του, όμως, όπως έλεγε ο κτηνίατρος που τον παρακολουθούσε, ήταν αρκετά επιβαρυμένη, κυρίως λόγω των χημικών και των δακρυγόνων που είχε εισπνεύσει όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων.


Μια συνάδελφος επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον άνθρωπο που φιλοξενούσε τον Λουκάνικο και έμαθε τα δυσάρεστα νέα. «Ήταν ξαπλωμένος στον καναπέ και κοιμόταν, όταν ξαφνικά σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του. Ο Θόδωρος, έφυγε» της είπε.

Σήμερα, ο τετράποδος ήρωας που έγραψε τη δική του ιστορία στους δρόμους της Αθήνας αναπαύεται στη σκιά ενός δέντρου σε κάποιο λόφο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο Λουκάνικος δεν θα γαυγίσει ξανά στους άντρες των ΜΑΤ, δεν θα δεχτεί ξανά το φιλικό χάδι των διαδηλωτών. Ο δικός μας Λουκάνικος έφυγε νωρίς για έναν κόσμο χωρίς δακρυγόνα, χωρίς κλομπ και χημικά...» (Το Μανιτάρι του Βουνού)


ena-antio-ston-loykaniko«S.Drekou»Aenai-EpAnastasi

ΒίντεοΕΝΑΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΣ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ) Ένα αφιέρωμα στο πιο αναγνωρίσιμο σκύλο της Ελλάδας. Τον Λουκάνικο! H ταινία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ βραβεύτηκε στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας - Camera Zizanio 2012.

Το πρόσωπο της χρονιάς του 2011, για τους συντάκτες του περιοδικού «TIME» είναι ο «ανώνυμος διαδηλωτής»..., ενώ ταυτόχρονα απονέμουν τον ειδικό τίτλο.. του «σκύλου της χρονιάς» στον δικό μας πρωταγωνιστή των διαδηλώσεων, ...τον Λουκάνικο!


Ομάδα έργου: Γεόγλου Τάσος, Γκιόνη Λόρεντς, Κίτος Γιώργος, Κουκιέλκα Ρέμι, Πουλής Παναγιώτης, Σινάνι Έρβιν, Σπινόπουλος Χρήστος, Χατζίνας Δημήτρης και Φώτης Μιχαηλίδης. Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΖΟΣ, Παραγωγή - Ηλεκτρολογικός τομέας 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ.


«Έφυγε» ο Λουκάνικος - Είδηση στον ξένο τύπο!

Η γενναία καρδιά του τετράποδου ήρωα - σύμβολο των αγανακτισμένων δεν χτυπάει πια. Μάθαμε ότι έφυγε πριν από λίγες μέρες...

Η φήμη του Λουκάνικου είχε φτάσει στο εξωτερικό, η σελίδα του στο facebook με χιλιάδες λάϊκ, ακόμα και ο ξένος τύπος γράφει για το θάνατό του: η Guardian - Greece's riot dog Loukanikos dies, η Ιndependent - Loukanikos dead: News of Greek riot dog's death prompts outpouring of tributes, το businessinsider - The Most Famous Animal In All Of Greece - Loukanikos The «Riot Dog» - Has Died.

Πιστός φίλος του ανθρώπου, το απέδειξε με τη στάση του, μοιράστηκε την αγωνία των εξεγερμένων κι απ' ό,τι λένε, η υγεία του έκτοτε κλονίστηκε από τα πολλά χημικά που εισέπνευσε κατά τις διαδηλώσεις. (allnewz.gr)

by Αέναη επΑνάσταση

ΔΕΙΤΕ: Ο χορός των σκύλων, Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος. Τραγουδούν οι
Μάνος Χατζιδάκις και Αλίκη Καγιαλόγλου (βλ. εδώ)


Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

ena-antio-ston-loykaniko«S.Drekou»Aenai-EpAnastasi

Τα καημένα τα ζώα θεό έχουν τον άνθρωπο. Όπως εμείς ζητούμε βοήθεια από τον Θεό, έτσι και αυτά ζητούν βοήθεια από τον άνθρωπο.


Στο Άγιον Όρος άκουγα για τον Γερο-Θεοφύλακτο από την Σκήτη του Αγίου Βασιλείου ότι είχε μεγάλη φιλία με τα άγρια ζώα.


Αυτά διαισθάνονταν την αγάπη του και πήγαιναν στην Καλύβη του, όταν είχαν καμμιά ανάγκη. Κάποτε ένα ζαρκάδι που είχε σπάσει το πόδι του πήγε έξω από το Κελλί του και βέλαζε θλιμμένα. Βγήκε ο Γέροντας και το είδε να τεντώνη το σπασμένο του ποδαράκι σαν να του το έδειχνε. Εκείνος του έφερε λίγο παξιμάδι να φάη και πήρε δύο ξυλάκια, με τα οποία του έδεσε σταθερά το πόδι του. Μετά είπε στο ζαρκαδάκι: «
Πήγαινε τώρα στο καλό και μετά από μια εβδομάδα να ξαναπεράσης να το δω». Ο καλός Γέροντας συνεννοήθηκε με το ζώο σαν γιατρός με πονεμένο άνθρωπο, επειδή είχε γίνει άνθρωπος του Θεού!

«Γέροντα, στο Σινά, εκεί που μένατε είχατε ζώα; 

- Στο Σινά, επειδή ήταν έρημος, πλησίαζαν πιο πολύ τα άγρια ζώα, καθώς και τα πουλιά. Είχε και πέρδικες, είχε και ορτύκια, σαν αυτά που έτρωγαν οι Εβραίοι στην έρημο. Είχε και κάτι όμορφα ποντίκια, σαν χελωνάκια, χωρίς ουρά, που είχαν επάνω στην ράχη τους ένα τρίχωμα σαν βούρτσα! Τα τάιζα όλα, τις πέρδικες, τα ορτύκια, τα ποντίκια! Έβαζα ότι είχα ξεχωριστά πάνω στις πλάκες, γιατί μάλωναν! Πήγαινε το πουλάκι να φάει, πήγαινε και το ποντίκι, οπότε σηκωνόταν το πουλάκι να φύγει.

Τα πουλιά, όπου πήγαινα, με ακολουθούσαν. Όταν ανέβαινα πάνω στα βράχια και άρχιζα να ψάλλω, μαζεύονταν εκεί και στο τέλος τους έριχνα λίγο ρύζι. Άμα ήθελα ησυχία, δεν έπρεπε να ψάλλω καθόλου, γιατί μαζεύονταν όλα γύρω μου! Θυμάμαι μια φορά που πιάστηκε η μέση μου και έμεινα μερικές μέρες ξαπλωμένος, ένα πουλάκι, το καημένο, μπήκε μέσα στο κελλί μου και ήρθε πάνω στο στήθος μου. Στάθηκε εκεί, με κοιτούσε στο πρόσωπο και κελαηδούσε, ώρες, πολύ γλυκά. Μου έκανε εντύπωση!» 


Απόσπασμα (Πάθη και Αρετές. Λόγοι Γ' τ.Ε'. 

Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης) (βλ. εδώ)

Βίντεο: «Ένα αντίο στον Λουκάνικο, τον επαναστάτη σκύλο»: Έγινε γνωστός ως «Λουκάνικος». Έτσι τον μάθαμε, έτσι τον γνωρίσαμε. Δεν ξέραμε πως ο άνθρωπος που τον εντόπισε σε μικρή ακόμη ηλικία να περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας τον είχε βαφτίσει «Θόδωρο». Όποιο κι αν ήταν το όνομά του, μαζί του ασχολήθηκαν το BBC, το CNN, το Al Jazeera.

Πηγή: www.sophia-ntrekou.gr


Βιντεο / αφιέρωμα στον Λουκάνικο (Videos)

Βίντεο: «Λουκάνικος» - Γκράφιτι στου Ψυρρή
Μουσική, Στίχοι, Ερμηνεία Χρήστος Δενδρινός

Από κουτάβι αλήτευα στους δρόμους της Αθήνας,
ποτέ μου δε με φόβισε ο ήχος της σειρήνας.
Με τον Κανέλλο γαύγιζα για αυτά που ενοχλούσαν,
μα κάποιοι τύποι πιο εκεί μας παρακολουθούσαν.

Στα Εξάρχεια τριγύριζα την πείνα μου να κλέψω,
και κάτι όνειρα παλιά να θέλω να χωνέψω.
Και όπως καθόμουν αραχτός και χάιδευαν τα αφτιά μου,
είπα να κάνω αληθινά τα ψεύτικα όνειρά μου.

Μια νύχτα που κατέβαινα για βόλτα στην πλατεία...












Ένα αντίο στον Λουκάνικο, τον επαναστάτη σκύλο












ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΣ... Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!
ΣΚΑΪ 15-12-2011 Ποιος θα το περίμενε πως
ο αγαπημένος σκύλος που δεν χάνει πορεία
και επεισόδια, θα ανακηρυσσόταν από το
περιοδικό TIME ως ένα από τα πρόσωπα της
χρονιάς...!












Ο ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΣ ΕΚΑΝΕ ΝΤΟΥ ΣΤΑ ΜΑΤ 26-6-2011












Hommage à kanellos Loukanikos the riot
dog grece greek Lukánikos Κανέλλος
Court hommage à Kanellos, le légendaire
chien grec qui, selon les médias, n'aurait
pas raté une manifestation depuis 2 ans.
montage: Kropotkine musique:
Loud Pipes (The Downhill blues)












Δείτε Σχετικά:
Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία 23 Οκτωβρίου 2015
Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία
Σοφία Ντρέκου 23 Οκτωβρίου 2015 Θεόδωρος= Θεού δώρον...Παρέδιδε μαθήματα..!

υιος ασωτος υιος ασσωτος: Θα μπορούσε να είναι και ο Ήρωας του τελευταίου διαλόγου στην Μάχα Μπαράτα, μεταξύ του βασιλιά Γιουντισθήρα στον προθάλαμο για την είσοδο στον Παράδεισο. Για σου Λουκάνικος οδηγέ αντίστασης, αντίστασης στην όποια αδικία, απέναντι στα όργανα της όποιας καταστολής, στους πραιτοριανούς της νέας τάξης πραγμάτων.· 1 χρόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: