H ομορφιά του Έβερεστ τη νύχτα με πανσέληνο στα Ιμαλάϊα (videos)

Full moon Himalaya, photo by Kirill Spirin
Full moon Himalaya, photo by photographer Kirill Spirin.
The favorite genres are landscape, street, 
people and travel photography. Hobby: 
mountains, mountaineering, trekking.

της Σοφίας Ντρέκου

Πραγματικές ομάδες γενναίων ανθρώπων
που για χάρη της εμπειρίας και της ομορφιάς, 
περιφρονούν τον θάνατο.
Κατορθώματα ζωής και διαφορετικές αντιλήψεις 
για την καθημερινότητα 
μέσα από τον αφοβία του θανάτου!

Ο Elia Saikaly Videos, Λιβανέζος σκηνοθέτης και φαν της ορειβασίας, δημιούργησε ένα απίθανο time-lapse βίντεο που δείχνει την μαγευτική ομορφιά του Έβερεστ το βράδυ. 
«Ενώ οι περισσότεροι ορειβάτες είχαν πέσει για ύπνο, προσπάθησα να συλλάβω μερικές από τις ωραιότερες εικόνες που προσφέρουν οι ουρανοί των Ιμαλαΐων τη νύχτα, αναρριχώμενος στην κορυφή του κόσμου. Χιλιάδες φωτογραφίες ενώθηκαν για να θαυμάσετε την ομορφιά του βουνού», λέει ο ίδιος.

Βίντεο: «Everest - A time lapse short film» 
Experience the beauty of Mt. 
Everest at night in time-lapse. 
Music: «A heartbeat away» by SoundPlex.


«To όρος Έβερεστ (ή Τσομολάνγκμα στα Θιβετιανά) είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων. Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 28ο Β, 87ο Α. Το ύψος της μεταβάλλεται κατά μερικά χιλιοστά κάθε έτος λόγω της διαδικασίας ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται και στην εποχή μας καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με αυτή της Ασίας.»

Animation représentant l'Everest en trois dimensions
Animation représentant l'Everest en trois dimensions. Wikimedia

Τα 8.850 μέτρα είναι στα δύο τρίτα περίπου του ύψους της τροπόσφαιρας. Σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδας στις ανώτερες πλαγιές.
Το Έβερεστ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας, που έλαβε χώρα όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία. 

Ένα απόγευμα του 1852 στο Ντέχρα Ντουν της αυτοκρατορικής Ινδίας, ο υπάλληλος-υπολογιστής (αυτή ήταν τότε η επίσημη ονομασία των υπαλλήλων που έκαναν υπολογισμούς) Χένεσι μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου του ανακράζοντας: «Κύριε, ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό του κόσμου». 

Ο προϊστάμενός του, Άντριου Γουό, ενθουσιασμένος έδωσε το όνομα του διευθυντή-προκατόχου του στο ψηλότερο βουνό της Γης. Το τοπικό του όνομα είναι Chomolungma (Τσομολάνγκμα στα Θιβετιανά) που σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης».

by Αέναη επΑνάσταση

Περισσότερα: Ταξιδεύοντας


Mount Everest: Η Ελληνική αποστολή του 2017: Η ταινία μικρού μήκους με τους Αντώνη Συκάρη και Μάικ Ευμορφίδη για την ανάβαση τους στο Έβερεστ τον Μάιο του 2017. Αφηγείται μια εμπειρία ζωής, όπου η δύναμη της θέλησης σε συνδυασμό με τη σωματική και ψυχική προετοιμασία, τους οδήγησε στην κορυφή του κόσμου. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο TravelFest 2018.












Δημοσίευση στο FaceBook
Σοφία Ντρέκου 22 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: