Σεξ στην εφηβεία

Σεξ στην εφηβεία Sex

Ένα συγκλονιστικό άρθρο που μιλά 
κατευθείαν στις συνειδήσεις, 
θα ήταν πρέπον να διαβάσουμε 
με ιδιαιτέρα προσοχή, αν θέλουμε 
να αντισταθούμε στο Σύστημα 
και στην Εποχή του Φόβου, 
επαναπροσδιορίζοντας
τις πανανθρώπινες αξίες. 

Καλή ανάγνωση...

Σοφία Ντρέκου

Σεξ στην εφηβεία

Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου

Η σεξουαλική δραστηριότητα στον άνθρωπο δεν ορίζεται μόνο από τη φύση (όπως στα ζώα) αλλά και από την επιθυμία. Επειδή όμως πρόκειται για ένστικτο, η διαχείρισή του μπορεί να έχει συνέπειες, είτε θετικές για τον άνθρωπο είτε αρνητικές.

Στην εποχή μας υπάρχει μια αυτόματη αντίδραση (σαν ψυχολογική αλλεργία) στην επισήμανση ότι η σεξουαλικότητα μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Οι έφηβοι – και των δύο φύλων – υφίστανται ένα διαρκή βομβαρδισμό από σεξουαλικά ερεθίσματα, που φτάνει στα όρια της πλύσης εγκεφάλου, με αποτέλεσμα το σεξ να τους γίνεται έμμονη ιδέα και να τους απασχολεί καθημερινά.

Τα ερεθίσματα αυτά είναι δύο ειδών:

α) σεξουαλικές εικόνες και μηνύματα, που βρίσκονται παντού: από την τηλεόραση και το διαδίκτυο μέχρι το ντύσιμο της μόδας, τις εκπομπές lifestyle, τα νεανικά τραγούδια κ.λ.π. κ.λ.π.,

β) μηνύματα, επίσης από παντού, που επιμένουν ότι η επιδίωξη σεξουαλικών απολαύσεων στην εφηβική ηλικία είναι κάτι θετικό και η αποφυγή τους σημαίνει ότι «ντρέπομαι για το σώμα μου», πράγμα αφύσικο.

Το να παραμείνει παρθένος ένας έφηβος ή μια έφηβη – ενώ μπορεί να «χαίρεται τη ζωή» με ερωτικές εμπειρίες που κυμαίνονται από το απλό ερωτικό φιλί μέχρι την πλήρη σεξουαλική επαφή, με «προστασία» βέβαια για αποφυγή εγκυμοσύνης –προβάλλεται ως κάτι αρνητικό, αφύσικο και ακατανόητο, ως άρνηση της χαράς της ζωής, πράγμα που για το σύγχρονο άνθρωπο έχει γίνει ένα ιδιόμορφο είδος (αθεϊστικής) αμαρτίας.

Ιδίως αμερικάνικες ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές προβάλλουν αυτό το πρότυπο απελευθερωμένου έφηβου και έφηβης και εμείς, ως γνωστόν, αντιγράφουμε αυτά τα πρότυπα πλήρως και χωρίς αντίσταση, γιατί δεν υπάρχουν πια άλλα πρότυπα στη σκέψη και τη φαντασία μας. Και θα ρωτήσει εύλογα ο αναγνώστης: και γιατί να υπάρχουν ή ποια μπορεί να είναι αυτά τα «άλλα» πρότυπα;

Θα έλεγα ότι δύο πράγματα κυριαρχούν στη φαντασία του σημερινού έφηβου: το σεξ, σε όλες τις μορφές του, και ο θάνατος. Ο θάνατος προβάλλεται με ιστορίες τρόμου και περιπέτειες τεράτων (βρικολάκων, λυκανθρώπων, ζωντανών-νεκρών), συχνά ανακατεμένες με γοητευτικό νεανικό ερωτικό στοιχείο, ενώ για τους προέφηβους υπάρχουν και αντίστοιχα κινούμενα σχέδια με πλήρες σετ διαφημιστικών προϊόντων για το σχολείο, παιχνιδιών κ.λ.π. Εννοείται ότι στα παιχνίδια υπολογιστών κυριαρχούν οι εφιαλτικοί κόσμοι, γεμάτοι βία, τρόμο, τέρατα και θάνατο.

Αναρωτιέμαι αν τα δύο αυτά στοιχεία -σεξ και θάνατος- έχουν γεμίσει τόσο την εφηβική φαντασία και ψυχή συμπτωματικά ή αν συνδέονται μεταξύ τους. Θα υποθέσω μια σύνδεση: 

ο έφηβος καλείται να εξορκίσει το θάνατο κάνοντας σεξ, όμως αυτό το σεξ (που είναι καθαρά εμπορικό και φτηνό και δεν περιέχει αγάπη, από το φόβο της προδοσίας) οδηγεί σε ένα νέο συναίσθημα κενού, άρα θανάτου. Ακολουθεί νέα καταφυγή στο σεξ κ.ο.κ.

Έτσι, οι μεν πολυεθνικές του θεάματος, και όχι μόνο, θησαυρίζουν, οι δε δυστυχισμένοι άνθρωποι αλλοτριώνονται και ναρκώνονται, παράγοντας μελλοντικούς αλλοτριωμένους και ναρκωμένους ενήλικες.

Τα παραπάνω, αν τα πει ένας ιερέας ή θεολόγος (καλή ώρα), θεωρούνται σκοταδιστικά κηρύγματα. Αν τα πει ένας κοινωνιολόγος ή ψυχολόγος, γίνονται σεβαστά και αποδεκτά. Είναι λογικό αυτό, όμως ας επισημάνω ότι ένας καταρτισμένος ιερέας ή θεολόγος διαθέτει επαρκές επιστημονικό υπόβαθρο για να κατανοήσει την ανθρώπινη ψυχή και κοινωνία, ακόμη κι αν χρησιμοποιεί μόνο το Ευαγγέλιο και τους Πατέρες της Εκκλησίας (δηλαδή τους αγίους διδασκάλους του χριστιανισμού, παλαιούς και σύγχρονους). Τέλος πάντων.

Αυτή η πλύση εγκεφάλου που γεμίζει το νου του έφηβου και της έφηβης με δίψα για σεξουαλικές χαρές, συνυπάρχει με μια καλλιέργεια της ιδέας ότι ο άνθρωπος δεν επιτρέπεται να παντρευτεί πριν αποκατασταθεί επαγγελματικά, πράγμα που μπορεί να καθυστερήσει κι ως τα 40 χρόνια του! 

Σεξ στην εφηβεία Sex

Έτσι, η ψαλίδα ανάμεσα στην αφύπνιση της σεξουαλικής επιθυμίας και στην θεωρούμενη ως κατάλληλη ηλικία γάμου έχει ανοίξει εκπληκτικά, προκαλώντας μια επιδημία ελεύθερων σεξουαλικών σχέσεων, που αρχίζουν στα σχολικά χρόνια και εκδηλώνονται στα διαλείμματα των μαθημάτων, στις βόλτες, στις νυχτερινές εξόδους για διασκέδαση και γενικά παντού.

Ο νέος θεωρείται ανώριμος να παντρευτεί, αλλά «ώριμος» για να ζήσει ολοκληρωμένες σεξουαλικές εμπειρίες, προσέχοντας μάλιστα, όχι μόνο να μη μείνει έγκυος η κοπέλα (κι αυτό, όχι για άλλο λόγο, παρά για να μη λοξοδρομήσει από την κατευθυνόμενη εγωκεντρική ζωή, για την οποία την αναθρέφουν), αλλά και να μην αγαπήσει πραγματικά, ολοκληρωτικά και ανιδιοτελώς και «πληγωθεί».

Περιττεύει να πούμε πως οι οικογένειες δε λένε ποτέ τίποτα στα παιδιά τους για την αξία της ψυχικής και σωματικής αγνότητας. Οι περισσότεροι γονείς δε σκέφτονται καν ότι υπάρχει τέτοια αξία, είτε γιατί και οι ίδιοι είναι εθισμένοι στο σεξουαλικό βομβαρδισμό που υφιστάμεθα όλοι, είτε γιατί απλώς έχουν πέσει νοκ-άουτ από το σφυροκόπημα των καθημερινών υποχρεώσεων, που διαρκώς αυξάνονται έχοντας μετατρέψει στο σύγχρονο άνθρωπο σε σκλάβο (προς όφελος εκείνων που θησαυρίζουν από την εξάντλησή του, με το κατευθυνόμενο δίπολο εργασία – κατανάλωση).

Η σεξουαλική αυτή ελευθεριότητα στην εφηβεία δεν έχει θετικές συνέπειες. Ο έφηβος αναζητά τη χαρά της ζωής. Η χαρά όμως δεν προκαλείται από τη σαρκική ηδονή, αλλά από την αγάπη. Η εμμονή στο σεξ και την ηδονή που προσφέρει, όχι μόνο δεν περιέχει αγάπη, αλλά και την αποφεύγει, γιατί η συναισθηματική επένδυση πιθανότατα δεν θα είναι αμοιβαία και θα προκαλέσει πληγές.

Αλλά η αποφυγή της αγάπης προκαλεί νέες συσσωρευμένες πληγές, που γίνονται απωθημένα και τελικά οι συνέπειες όλου του πακέτου είναι μια δυστυχισμένη γενιά: από σεξουαλικό εθισμό, αναπάντεχες εγκυμοσύνες και εκτρώσεις – που, εκτός από το ίδιο γεγονός της εξολόθρευσης ενός αγέννητου παιδιού, έχουν ανυπολόγιστες ψυχικές και σωματικές συνέπειες για τις κοπέλες/μάνες – μέχρι προδοσίες, συναισθηματικά τραύματα, απελπισία, φόβο ενάντια στην εμπιστοσύνη, στην αγάπη, στον έρωτα, στη μόνιμη δέσμευση, μοναξιά.

Ο σημερινός έφηβος ψάχνει τη χαρά της ζωής εκεί που δεν υπάρχει, παγιδεύεται και κατόπιν δε μπορεί καθόλου να βρει τη χαρά εκεί που υπάρχει, δηλαδή στην εμπιστοσύνη και την αγάπη. Δεν έχει αληθινούς παιδαγωγούς (το σχολείο έχει αποδυναμωθεί έντεχνα και, κατ’ εμέ, σκόπιμα), ενώ όσοι επιχειρούν να του προσφέρουν κάποια «σεξουαλική αγωγή» δε βλέπω να του λένε να αγαπά, να εμπιστεύεται, να ρισκάρει (με αυτοπεποίθηση και γενναιότητα) και να δεσμεύεται.

Και φυσικά δεν τον συμβουλεύουν ποτέ να παντρεύεται!... Ή, έστω, να προσανατολίζεται προς το γάμο, να στοχεύει στο γάμο, που θα αποτελέσει τη θεραπεία όλων των παραπάνω, όταν βέβαια λειτουργεί σωστά. Αλλά πώς θα λειτουργήσει σωστά, όταν ο άνθρωπος παιδαγωγείται να έχει έναν εγωισμό φουσκωμένο σα μπαλόνι (δήθεν, για να μην τον υποτιμούν), άρα δε μπορεί να αγαπήσει, να θυσιαστεί, να υπακούσει ή έστω ν' ακούσει τον άλλο (παρά μόνο όταν νιώθει ότι έχει εξασφαλίσει αντάλλαγμα), ενώ από κάθε μεριά όλοι βομβαρδιζόμαστε με φαντασιώσεις συζυγικής απιστίας;

Τι περίεργο! Δε βλέπουμε καμιά Παγκόσμια Ημέρα Γάμου ή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Μοιχείας ή Κατά των Διαζυγίων Για Ψύλλου Πήδημα… Πώς κι έτσι; Άραγε οι άγιοι διδάσκαλοι του χριστιανισμού, που μελέτησαν ή και έζησαν όλες τις πνευματικές καταστάσεις και που η διδασκαλία τους είναι θεμέλιο του πολιτισμού μας, τι γνώμη έχουν για τα παραπάνω;

Από τους αγίους (που είναι, κατ’ ουσίαν, θεραπευτές της ανθρώπινης ψυχής), αυτή η σεξουαλική επιδημία χαρακτηρίζεται πορνεία. Πριν εξοργιστείτε, να εξηγήσουμε το θέμα: οι άγιοι διδάσκαλοι της πνευματικής μας παράδοσης δεν κατακρίνουν ποτέ τον άνθρωπο, δεν τον απορρίπτουν ποτέ, αλλά χαρακτηρίζουν τις πράξεις για να μπορούν να βοηθήσουν να γιατρευτεί από τα ψυχικά του τραύματα. Μιλάω για τραύματα ηθικής προέλευσης, όχι νευρολογικής. Ο αμαρτωλός είναι θύμα της αμαρτίας, όχι εγκληματίας.

«Πορνεία» στη γλώσσα της Εκκλησίας (δηλ. όχι του παπά της ενορίας απλώς, αλλά εκείνων των σοφών και αγίων θεραπευτών), δεν ονομάζεται το επάγγελμα της πόρνης, αλλά η σεξουαλική δράση που δεν εντάσσεται σε μια σχέση ολοκληρωτικής αγάπης και ισόβιας δέσμευσης. Η επαγγελματίας πόρνη ονομάζεται έτσι, επειδή το επάγγελμά της περιλαμβάνει τέτοιες πράξεις. Πορνεία δεν ασκεί μόνο η πόρνη, αλλά και οι πελάτες της φυσικά.

Λοιπόν, η αποσύνδεση του σεξ από την απόλυτη αγάπη και την πραγματική και ολοκληρωτική ενότητα με τον άλλο, και η μετατροπή του σε μέσο απόλαυσης προσωρινής ηδονής, αυτό χαρακτηρίζεται πορνεία από την Εκκλησία. Ακριβώς δηλαδή αυτό που συμβαίνει σήμερα στο μυαλό και την ψυχή κάθε έφηβου. Οι έφηβοι δεν είναι ανήθικοι (αντίθετα, αναζητούν την ηθική, αλλά δεν ξέρουν πώς), είναι θύματα μιας πονηρής προπαγάνδας.

Οι ελάχιστοι που αντιστέκονται, συνήθως υφίστανται ψυχολογικό πόλεμο (100% ρατσιστικό) ως «καθυστερημένοι» και συντηρητικοί, δηλ. θεωρούνται περίπου πνευματικά ανάπηροι ή συκοφαντούνται ως υποκριτές, ιδίως αν προστατεύουν την – ψυχική και σωματική – αγνότητά τους επειδή είναι πιστοί χριστιανοί.

Σεξ στην εφηβεία SexΗ πορνεία (μια δίψα για σεξουαλική ηδονή) εμποδίζει τον άνθρωπο να ερωτευτεί πραγματικά και μερικές φορές αυτή είναι που τον κάνει στ’ αλήθεια συναισθηματικά ανάπηρο και φοβισμένο.

Εξηγώ: όταν βλέπω μια ημίγυμνη τηλεπαρουσιάστρια ή τραγουδίστρια (pop ή rock star) ή barwoman, τι βλέπω στ’ αλήθεια; Ένα κομμάτι σάρκα για κατασπάραγμα. Ή, αντίθετα (αν είμαι ηθικιστής), ένα πλάσμα άξιο για περιφρόνηση. Όχι ένα συνάνθρωπο, μια αδελφή μου, που σίγουρα έχει χαρές, λύπες, ανάγκες (όχι σεξουαλικές), πληγές, φόβους κ.τ.λ. Όχι κάποιον που με συγκινεί να του μιλήσω, να τον αγαπήσω και τελικά να τον βοηθήσω. Όταν όμως αυτή η ματιά προς τον άλλο γίνεται εθισμός (που ήδη έχει γίνει), η αγάπη εξορίζεται από τη ζωή μας. Και ήδη έχει εξοριστεί. Δε βρίσκουμε λόγο πια ν’ αγαπήσουμε τον πλησίον. Μήπως κάνω λάθος;

Αυτή η απουσία της αγάπης είναι η κόλαση. Η ανιδιοτελής αγάπη και συγχώρηση (άλλη μια λέξη που προκαλεί φρίκη στο μπερδεμένο και πελαγωμένο άνθρωπο του σήμερα) φέρνει την αληθινή και μόνιμη χαρά και είναι ο παράδεισος. Βέβαια, ο Χριστός και οι άγιοί μας είπαν πως η κόλαση και ο παράδεισος συνεχίζονται στην αιωνιότητα, σε βαθμό ασύλληπτο από κάθε φαντασία. Είπαν επίσης πως συνδέονται άμεσα με την αγάπη μας στο Θεό, δηλ. την ανταπόκρισή μας στην αγάπη που έχει έτσι κι αλλιώς ο Θεός για μας. Αυτό το θέμα (η αγάπη στο Θεό) είναι άλλος ένας στόχος, που τον πυροβολούν κάθε στιγμή εκείνοι που ελέγχουν τη ζωή μας και κατευθύνουν τη σκέψη μας.

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν χωρίς ν’ ακούσουν τίποτα για την αγάπη του Θεού ή για την αγάπη προς το Θεό – εκτός αν είναι ο απρόσωπος «θεός» του βουδισμού ή του ινδουισμού, δηλ. ένα «κομμάτι του εαυτού μας», ένα εγωιστικό είδωλο, που αυτό, μάλιστα, προωθείται με όλα τα μέσα, μαζί με τη γιόγκα και την αστρολογία… Άλλο θέμα αυτό όμως.

Κάποιος ξένος καλλιτέχνης είπε σε μια συνέντευξη: «Αγαπάω πολύ τις γυναίκες. Όλη μου τη ζωή κολυμπάω σε γυναικείους κόλπους». Έχω να του πω ταπεινά ότι στην πραγματικότητα δεν αγαπάει, παρά μόνο τον εαυτό του και μάλιστα ένα συγκεκριμένο σημείο του εαυτού του. Φυσικά, δε θέλω να τον κατακρίνω. Αλλά πρέπει να πω πως έχει πάρει λάθος δρόμο, το δρόμο που προωθείται πλέον από όλα τα μέσα.

Δε θα μπω στο θέμα, κατά πόσον η «σεξουαλική επανάσταση» της δεκαετίας του 1950 διαμόρφωσε τους σημερινούς γονείς, που γέννησαν τους σημερινούς έφηβους. Θυμηθείτε τις κωμωδίες της δεκαετίας του 1980: ταινίες για εφηβικό κοινό, όπου όλα τα «αστεία» ήταν σεξουαλικά. Δυο γενιές μετά το 1950 μεγαλώνουμε τους έφηβους που στρέφονται – όπως είπα – γύρω από δύο άξονες: το σεξ και το θάνατο.

Θα κλείσω με τρεις χριστιανικές αναφορές, που ίσως μας εκπλήξουν.

Η αγία Μαρία η Αιγυπτία
πηγή φώτο από το προσωπικό μου άλμπουμ εδώ

Α) Ο Χριστός – που αναμφίβολα ήταν ανοιχτόμυαλος, σοφός και γεμάτος αγάπη για όλους – την πορνεία τη θεωρούσε αμαρτία. Γι’ αυτό, όταν η πόρνη έπεσε στα πόδια Του ζητώντας συγχώρεση, είπε: «Συγχωρούνται οι αμαρτίες της οι πολλές, γιατί αγάπησε πολύ» (κατά Λουκάν 7, 47). Αν δε θεωρούσε αμαρτία την πορνεία, δε θα χρειαζόταν να τη συγχωρήσει.

Β) Η αγία Μαρία η Αιγυπτία ήταν διάσημη πόρνη της Αλεξάνδρειας. Όμως δεν πληρωνόταν για τις υπηρεσίες της – ήταν απλά μια γυναίκα θηρευτής ανδρών, δηλ. αυτό, για το οποίο αναθρέφονται τα κορίτσια μας (συγγνώμη, να πω κάτι: τα σύγχρονα κορίτσια αναθρέφονται από την κοινωνία για να γίνουν:

α) κυνηγοί ανδρών και 
β) καριερίστριες, επαγγελματίες, γιάπισσες, δηλ. αντίγραφα ανδρών – κανείς δεν τους μιλάει για αγάπη, ούτε για μητρότητα ή για συζυγική πίστη. Τ’ αγόρια αναθρέφονται με αντίστοιχους στόχους). 

Η Αγία Μαρία είχε ξεκινήσει αυτή την αναζήτηση, με ακόρεστη σεξουαλική δίψα, από 12 ετών. Κάποτε, νέα και όμορφηστα Ιεροσόλυμα. Στο ταξίδι συνέχισε τη σεξουαλική της δράση. Όταν όμως πήγε να προσκυνήσει στον Άγιο Τάφο, μια αόρατη δύναμη αναπάντεχα δεν την άφηνε να μπει μέσα. Τότε έκλαψε και υποσχέθηκε στην Παναγία (που είχε το όνομά της, Μαρία) αλλαγή ζωής!

ΔΕΙΤΕ: Βίος και Ύμνος στην μεγίστη των Ασκητών οσία Μαρία την Αιγυπτία (Αφιέρωμα)

Κατόπιν μπήκε στον Άγιο Τάφο χωρίς εμπόδια. Και αντί να γυρίσει στην Αίγυπτο, έφυγε για την έρημο του Ιορδάνη και ασκήτεψε υπό συνθήκες υπεράνθρωπες περίπου 50 χρόνια. Έζησε σε σκληρές συνθήκες, αλλά η μετάνοια έφερε τη χαρά της παρουσίας του Θεού στη ζωή της. Έφτασε σε τέτοιο ύψος αγιότητας, ώστε όταν πήγε να συναντήσει τον άγιο Ζωσιμά (στον οποίο ο Θεός είχε αποκαλύψει την ύπαρξή της και αυτός έγραψε και τη βιογραφία της), άνοιξε με μια κίνηση τα νερά του Ιορδάνη και πέρασε απέναντι με τα πόδια. Και όταν πέθανε, ήρθε κι έσκαψε τον τάφο της, μπροστά στα μάτια του αγ. Ζωσιμά, ένα λιοντάρι (υπήρχαν λιοντάρια εκεί μέχρι το Μεσαίωνα). 

ΔΕΙΤΕ: Ο Όσιος Ζωσιμάς της Παλαιστίνης και το λιοντάρι που βοηθά τον Αββά ν’ ανοίξει τον τάφο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

Αυτό είναι ένα άλλο πρότυπο ζωής, κορίτσια. Και υπάρχουν πάρα πολλές μεγάλες αγίες της Ορθοδοξίας (και ασκήτριες και μητέρες, ακόμα και βασίλισσες και ιεραπόστολοι και μεγαλομάρτυρες, αλλά και γιατρίνες, όπως η αγία Ερμιόνη, κ.τ.λ.), για τις οποίες δε θα σας μιλήσουν ποτέ τα περιοδικά lifestyle ή οι σχολές modeling. Δεν τους συμφέρει.

ο άγιος Γέροντας ΓεννάδιοςΓ) Υπάρχουν άγιοι, που πήγαιναν σε πορνεία, πλήρωναν τις πόρνες και, αντί για σεξ, τους μιλούσαν και τις έπειθαν ν’ αλλάξουν ζωή. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που πραγματικά αγάπησαν τις πόρνες. Είναι ένα άλλο πρότυπο ζωής, αγόρια. Δεν τις έβλεπαν ως κρέας, αλλά ως ανθρώπους. Εσείς, όταν τις έχετε δίπλα σας, τι βλέπετε;

Δ) Το 1972, στο πολύνεκρο μαθητικό ατύχημα της Γεωργιούπολης, είχε μεταφερθεί θαυματουργικά από την Ακουμιανή Γιαλιά ο άγιος Γέροντας Γεννάδιος (†1983). Κατόπιν είπε πως είδε τις ψυχές των νεκρών κοριτσιών ν’ ανεβαίνουν στον ουρανό κρατώντας στεφάνια και πως όλες σώθηκαν (στην αιωνιότητα) λόγω της παρθενίας τους. Δεν έχω να προσθέσω κανένα σχόλιο σ’ αυτό. Ο νοών νοείτω (όποιος δε γνωρίζει το Γέροντα Γεννάδιο, ας πάρει το βιβλίο του καθηγητή Στυλ. Παπαδογιαννάκη «Γεννάδιος και Ιωακείμ», να τον γνωρίσει).

Πηγή: Αέναη επΑνάσταση | www.Sophia-Ntrekou.gr 

Περισσότερα του κ. Θεόδωρου Ι. Ρηγινιώτη






Δημήτρης Μαστρογιαννης: Δυστυχώς πολλοί νέοι δεν ξέρουν τι σημαίνει αγάπη, έρωτας, σεξ 2 Φεβρουαρίου στις 9:54 μ.μ.

Mina Zaroghika Όλα καλά, με όλα αυτά συμφωνώ, για ένα έχω αμφιβολία: το να παντρευτούν οι νέοι πριν αποκατασταθούν επαγγελματικά, μου φαίνεται ανεφάρμοστο. Πώς θα ζήσουν; 3 Φεβρουαρίου στις 6:27 μ.μ.

Δημήτρης Μαστρογιαννης: Σωστό. Η πρέπει να περιμένουν να σταθούν κάπως επαγγελματικά η να απέχουν των ολοκληρωμένων σχέσεων. Δύσκολο μεν οχι ανέφικτο, εδώ άλλοι κρατούν παρθενία εντός γάμου 3 Φεβρουαρίου στις 10:18 μ.μ.

George Philalethe: Γίνονται σωστές επισημάνσεις, πάντως πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

α) η πορνεία δεν είναι η σταθερή και σοβαρή σχέση(στο Βυζάντιο όπως και στους Πατέρες υπήρχε ο θεσμός της παλλακείας, χωρίς να είναι βέβαια αυτό ο στόχος, αλλά ο γάμος- άλλο αυτό)

β) τα περί θανάτου ως κυρίαρχα, ενώ πρόκειται για ήσσονες νεανικές υποκατηγορίες κουλτούρας μου φαίνονται μάλλον υπερβολικά.

Άλλωστε ο γοτθικός ρομαντισμός, αν μιλάμε για αυτό, ήταν από τους αγαπημένους των δύο μεγάλων της παράδοσής μας, του Παπαδιαμάντη, μεταφραστή του Μπραμ Στόουκερ και του Κόντογλου, μεταφραστή του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τον οποίο θαύμαζε ιδιαίτερα.

Κατά τα άλλα, ότι αυτός ο έφηβος που δεν έχει σεξουαλικές σχέσεις θεωρείται αφύσικος(ειδικά στο ανδρικό φύλο) έως τέρας της φύσεως είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο (και τραγικό)...

Καλησπέρα στους φίλους της ομάδας... 3 Φεβρουαρίου στις 6:54 μ.μ. 

Panayota Karastergiou: Πολύ ενδιαφέροντα! Τι εννοείς πορνεία δεν είναι η σταθερή και σοβαρή σχέση? 3 Φεβρουαρίου στις 9:14 μ.μ.

George Philalethe: Άλλο είναι η παλλακεία(μόνιμη και σταθερή σχέση, τρόπον τινά θεσμοποιημένη, βλ. παρακάτω) και άλλο η πορνεία, που είναι η "άθεσμος ηδονή", οι ευκαιριακές σχέσεις χωρίς προοπτική και ουσία.

Το θέμα το έχει αναλύσει ο καθ. Νομικής Πάνος Νικολόπουλος στα βιβλία του περί γάμου... Σύγκριση του Συμφώνου Συμβίωσης με τη βυζαντινή παλλακεία 3 Φεβρουαρίου στις 10:00 μ.μ.

Panayota Karastergiou: Οκ, τώρα κατάλαβα τι εννοείς γιατί προς στιγμήν το εξέλαβα ως "αν η σχέση είναι σταθερή και σοβαρή, δεν είναι πορνεία (δηλ, δεν αποτρέπεται ο πιστός από τέτοιου είδους σχέση). Εσύ εννοείς εννοιολογική διαφορά στους όρους. Πάντως ούτε αυτό το ήξερα... 3 Φεβρουαρίου στις 10:13 μ.μ.

George Philalethe: Ναι, ακριβώς. Κάποιοι τα συνταυτίζουν, κάτι που είναι και άδικο και εσφαλμένο θεολογικά... 3 Φεβρουαρίου στις 10:17 μ.μ.

Mina Zaroghika: Έχω την αίσθηση πως τα περί θανάτου στο άρθρο δεν παραπέμπουν στο επίπεδο της λογοτεχνίας, αλλά σε κατώτερα είδη ψυχαγωγίας (διασκέδασης μάλλον) όπως ταινίες βίας και βίαια παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, όπου ο Θάνατος πρωτοστατεί. Ίσως δεν υπερβάλλει και τόσο. 3 Φεβρουαρίου στις 7:13 μ.μ.

George Philalethe: @Mina Πράγματι αυτή φαίνεται να είναι η σωστή ερμηνεία. Προσωπικά πάντως και σε αυτή την περίπτωση βρίσκω την κριτική επιφανειακή και στερεοτυπική... 3 Φεβρουαρίου στις 10:03 μ.μ.

Mina Zaroghika: Δε μου φαίνεται. Ίσως είναι έτσι για κάποιον που μπορεί να διακρίνει πιο λεπτές αποχρώσεις του ζητήματος. Πάντως βρίσκω πολλή εμπορευματοποίηση του Θανάτου στη σύγχρονη βιομηχανία νεανικής ψυχαγωγίας. Βέβαια, αν το καλοσκεφτεί κανείς, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, απλώς αλλάζει μορφές - προς το χειρότερο - με τον καιρό. Ίσως επειδή έτσι "πουλάει". 4 Φεβρουαρίου στις 7:11 π.μ.

George Philalethe: @Mina Οπωσδήποτε αν μιλάμε για κάτι εμπορευματοποιημένο, θα είναι χαμηλότερης ποιότητας.

Αλλά νομίζω πάντως ότι ο καλός συντάκτης φωτογραφίζει εδώ ταινίες όπως το Twilight(Λυκόφως), όπου μια κοπέλα στο κολέγιο ερωτεύεται κάποιον, που όμως είναι βρυκόλακας, αλλά είναι καλός κ.λπ.

Δεν θεωρώ ότι το Λυκόφως λ.χ. διέπεται από θανατοκεντρικότητα. Απεναντίας θα έλεγα ότι -για τα κυβικά του πάντα- τονίζει τη δύναμη της αγάπης και της ερωτικής ειδικά αγάπης. Θα το έβλεπα δηλαδή ως ευχάριστη απόκλιση από την ποπ κουλτούρα.

Θα σας πρότεινα να διαβάσετε το βιβλίο του Λ. Καμπερίδη(τώρα ιερωμένου) με τίτλο "με εντάφια κτερίσματα..." για το θέμα: 4 Φεβρουαρίου στις 4:48 μ.μ.

Mina Zaroghika: Ευχαριστώ πολύ. Το βιβλίο με ενδιαφέρει και επειδή έχω ασχοληθεί με τη μετάφραση, λογοτεχνική και μη. 18 ώρες

George Philalethe: Ωραία, Mina. Θα χαρώ αν υπάρξουν σχόλια από την ανάγνωσή του!  6 Φεβρουαρίου 2017 στις 12:24 π.μ.

Konstantinos Konstantinidis: Και φυσικά δεν τον συμβουλεύουν ποτέ να παντρεύεται!... Ή, έστω, να προσανατολίζεται προς το γάμο, να στοχεύει στο γάμο, που θα αποτελέσει τη θεραπεία όλων των παραπάνω, όταν βέβαια λειτουργεί σωστά. Αλλά πώς θα λειτουργήσει σωστά, όταν ο άνθρωπος παιδαγωγείται να έχει έναν εγωισμό φουσκωμένο σα μπαλόνι (δήθεν, για να μην τον υποτιμούν), άρα δε μπορεί να αγαπήσει, να θυσιαστεί, να υπακούσει ή έστω ν'ακούσει τον άλλο (παρά μόνο όταν νιώθει ότι έχει εξασφαλίσει αντάλλαγμα), ενώ από κάθε μεριά όλοι βομβαρδιζόμαστε με φαντασιώσεις συζυγικής απιστίας; 5 Φεβρουαρίου στις 7:24 μ.μ.

Konstantinos Konstantinidis: Επίκαιρος και αληθινός ο καθ. Ρηγινιώτης. Σήμερα το 50% των γάμων, ή και συμβιώσεων οδηγούνται σε διαζύγιο με αύξοντα ρυθμό.Στον εύθραυστο γάμο, οδηγούνται ηλικίες που φτάνουν και άνω των 40, με όλες τις επιπτώσεις που επιφέρει αυτό. Η οικονομική ανέχεια δεν επιτρέπει τον γάμο σε νέες ηλικίες, όπως συνέβαινε τις παλαιότερες δεκαετίες, γίνονται δε με οικονομικό,επαγγελματικό, αλισβερίσι, με αποτέλεσμα το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα. Επίσης το μοντέλο γυναίκας που πλασάρεται, της επιτυχημένης επαγγελματικής καριέρας, αυτεξούσιας, με διατήρηση του εγωκεντρισμού της (σήμερα αυτό είναι όνειρο απατηλό). Διαδηλώσεις γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα για την ελευθερία των εκτρώσεων (δολοφονιών). Στα σχολεία διδάσκονται οι σεξουαλικές ιδιαιτερότητες και όχι η ένωση ανθρώπων των δύο φύλων εις σάρκα μία και ψυχή μία, η υπέρτατη αγάπη που ευλογεί ο Θεός.!!! · 5 Φεβρουαρίου στις 7:50 μ.μ. [Θεολογία, Επιστήμη, Λογοτεχνία 2 Φεβρουαρίου 2017 στις 9:47 μ.μ.]

Σεξ στην εφηβεία Sex


Ανώνυμος είπε...: Πολύ ωραίο το άρθρο. Όμως το τελευταίο σχόλιο με το όραμα του γέροντα ομολογώ ότι με σκανδάλισε λίγο: Το άρθρο αφήνει να νοηθεί ότι η παρθενία ειναι μια χαρισματική ψυχοσωματική κατάσταση. Είναι βίωση ελευθερίας. Νίκη επί του εγωκεντρισμού. Η περιγραφή του οράματος όμως εστιάζει -νομίζω- μόνο στο σώμα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως από μόνη της η σαρκική παρθενία είναι σε θέση να λειτουργήσει ως αντίβαρο σε βαρύτατα αμαρτήματα. Χώρια που αυτή η θεώρηση παρουσιάζει Θεό ηθικιστή και κριτή ακριβώς το αντίθετο από αυτό το Θεό που παρουσιάζει το άρθρο πιο πάνω. και επειδή μιλάμε για εφήβους, δεν πιστεύω ότι το παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα σε μια σχολική αίθουσα. Σίγουρα όμως -για να μην αδικω το συγγραφέα- το άρθρο λέει αλήθειες σωτήριες και προβληματίζει χωρίς να αναφέρει ηθικισμούς. Συγγνώμη αν σας κούρασα. Με καίει το ζήτημα αυτό των προγαμιαίων σχέσεων πολύ όμως και με προβληματίζει 15/6/13 00:03

Παναγιώτα είπε...: Σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτή την αναδημοσίευση. Θα στην κλέψω σίγουρα :) Μόλις πριν ένα μήνα τα αγοράκια της τάξης σε μια κουβέντα για το διαδίκτυο μου είπαν ότι βλέπουν βίντεο πορνό και μάλιστα μου έδωσαν και διευθύνσεις. Δειλά στην αρχή αλλά ξεθαρρεύοντας αργότερα μου είπαν ότι το κάνουν για να ... "μάθουν". Μιλάω για παιδιά 13-14 ετών! Τους εξήγησα κατόπιν, ότι δεν είναι πυρηνική φυσική το σεξ. Όταν έρθει η ώρα και βρεθούν με αυτή-όν που αγαπούν η φύση θα κάνει τη δουλειά της, όπως συμβαίνει και με το φαγητό. Τα παιδιά κόλλησαν στο "με αυτήν που αγαπούν". Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, δεν τα είχαν συνδέσει τα δύο. Με πόνεσε πολύ αυτό. 15/6/13 00:47

Παναγιώτα είπε...: Ξέχασα να πω ότι είναι προκλητικά εύστοχες οι φωτό. To the point..15/6/13 00:52


ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...: Ευχαριστώ όλους τους αδελφούς μπλογκοναύτες για τα σχόλιά τους. Τα δικά μου, με την άδειά σας:

α) Ασφαλώς τα μακαριστά κορίτσια της Γεωργιούπολης δεν είχαν διαπράξει βαριά αμαρτήματα. Αν είχαν, δεν ξέρουμε αν θα είχε την ίδια αποκάλυψη ο γέροντας.
Η παρθενία σίγουρα είναι χαρισματική κατάσταση, θεωρείται ο αγγελικός τρόπος του βίου. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ μόνη της για να φέρει σωτηρία ή αγιότητα, γιατί παρθένος μπορεί να είναι και κάποιος που μισεί το σώμα (πολλές αρχαίες αιρέσεις, φρικτά ακραίες, παρακλάδια του Γνωστικισμού, απαγόρευαν τις σεξουαλικές σχέσεις από μίσος προς το σώμα και προς την τεκνοποίηση, θεωρώντας ότι κάθε τι υλικό είναι κατασκεύασμα του πνεύματος του Κακού). Όπως και γενικά "η ακραία ασκητική ζωή μπορεί να είναι εκ του πονηρού", όπως λέει κι ένα ρητό της αγίας Συγκλητικής, της Μητέρας του γυναικείου μοναχισμού στην αρχαία Αίγυπτο. Η κατά Χριστόν παρθενία και ο κατά Χριστόν γάμος, αυτά σώζουν.

Ο ιερός Χρυσόστομος π.χ. στο Περί Παρθενίας έργο του εξυμνεί ΚΑΙ το γάμο.

Επίσης ας πούμε ότι, αν το όραμα του γέροντα αφορούσε σε ενήλικες γυναίκες, ίσως έβλεπε ότι σώθηκαν επειδή ήταν παντρεμένες με τίμιο γάμο. Σίγουρα έχουμε πολύ μεγάλους έγγαμους αγίους και σίγουρα η τεκνογονία και η πολυτεκνία (κατά Χριστόν, δηλ. με αγάπη, πίστη, ταπείνωση, υπομονή, πραότητα κατά το δυνατόν) οδηγούν στη σωτηρία και, θα έλεγα, στην αγιότητα - ακριβώς επειδή είναι (όταν είναι) ένας στίβος όλων αυτών των αρετών και κυρίως της αγάπης μέχρι αυτοθυσίας.

Πάντως νομίζω ταπεινά ότι αυτό το όραμα δε μπορούμε να το παραβλέψουμε. Λέει κάτι για την εφηβεία και νομίζω ότι ευαίσθητες ψυχές θα το καταλάβουν.
Ας μην το συζητήσουμε περισσότερο (εδώ πέρα), αν δε μπορούμε να το κατανοήσουμε. Εννοώ να μην έρθουμε σε διαφωνίες. Ας προσευχηθούμε καλύτερα να μας βοηθήσει ο Θεός να το κατανοήσουμε κάποτε. Ή να το κατανοήσουν εκείνοι που θα ωφεληθούν απ' αυτό...

β) Οι έφηβοί μας διψούν για αγάπη και πιστεύω ότι η αγάπη είναι μια λέξη-έννοια "ιερή" γι' αυτούς (με την κοσμική, μεταφορική έννοια της "ιερότητας"). ΟΜΩΣ υπάρχει κι ένα άλλο θέμα: το "να πάω με αυτόν που αγαπώ", συχνά είναι παγίδα.

Ποιον ή ποιαν αγαπώ και πώς ξέρω ότι τον/την αγαπώ και πόσο ή για πόσο τον/την αγαπώ; Ας μάθω πρώτα τι είναι η αγάπη και μετά λέω ότι έχουμε σχέση "επειδή σ' αγαπώ".

Ένα τεστάκι: αν σε απατήσει το ταίρι σου, θα το συγχωρέσεις και θα συνεχίσεις να το αγαπάς; Αν ναι, τότε δέχομαι ότι το αγαπάς. Αν όχι, τότε σκέψου μήπως αγαπάς στην πραγματικότητα το Εγώ σου, αδελφέ ή αδελφή μου, και θέλεις δουλειά ακόμα για να φτάσεις στην αγάπη, όπως κι εγώ άλλωστε. Ίσως και να μη θέλεις στην πραγματικότητα να φτάσεις στην αγάπη, αν είναι να κάνεις τέτοια υπέρβαση! Το σκέφτεσαι;

Τώρα λοιπόν δες ξανά μέσα στην καρδιά σου, αν όντως αγαπάς τον καλό σου ή την καλή σου...

Σίγουρα αυτά τα θέματα, όπως και τόσα άλλα, χρειάζονται μια πνευματική καθοδήγηση. Το καλύτερο θα ήταν μια καλή σχέση μ' έναν έμπειρο και κατάλληλο πνευματικό. Θα ξέρετε κάποιον να συστήσετε στους μαθητές σας ή πάντως στα παιδιά με τα οποία συνδέεστε (όπως φαίνεται στα σχόλια)...15/6/13 11:21

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...: γ) Δέχτηκα ένα φιλικό και πολύ εκτιμητέο σχόλιο για τη φωτογραφία με την ημίγυμνη κοπέλα: ότι καλό είναι να μη βάζω τέτοιες φωτό, γιατί κάποιοι θα σκανδαλιστούν και είναι κρίμα. Εδώ μπαίνουν και μοναχοί & άγαμοι λαϊκοί κτλ.

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ. Από την άλλη, να που κάποιος άλλος θεώρησε εύστοχες τις φωτο.
Εξομολογούμαι ότι από χτες ήδη ξαναμπήκα στην ανάρτηση για ν' αφαιρέσω τη φωτο της κοπέλας (πριν λάβω το σχόλιο), όμως η ανάρτηση χάλασε εντελώς - δεν ξέρω γιατί - και είδα κι έπαθα να τη σουλουπώσω. Βγήκα όπως όπως και τώρα δεν τολμώ να ματαξαναμπώ να πειράξω οτιδήποτε. Έτσι, την αφήνω ως έχει.

Πάντως να ξέρετε, φίλοι, αδελφοί και πατέρες, όσοι δείτε αυτό το post, ότι αυτή η κοπέλα έχει όνομα (που δεν το ξέρω) και ψυχούλα. Όπως και κάθε γυμνή γυναίκα - ή άντρας - που οι φωτογραφίες τους ποζάρουν στο Διαδίκτυο έτσι, ανώνυμα (ή και επώνυμα ενίοτε), σαν κομμάτια κρέας σε τιμοκατάλογο της κρεαταγοράς!!

Γι' αυτό, μη σκανδαλιστείτε, σας ικετεύω, και μη σταθείτε στη σάρκα της ώστε να πειραστείτε. Αφήνω τη φωτογραφία και κάντε μια προσευχούλα γι' αυτήν και για όλες τις άλλες αδελφές μας και τους αδελφούς μας που φιγουράρουν σε ανάλογες φωτο. Κάτι καλό θα βγει από την προσευχούλα αυτή, είμαι βέβαιος.

Ευχαριστώ και πάλι. Συγγνώμη για τα σκάνδαλα. Ο Χριστός μαζί σας. 15/6/13 11:21


Ανώνυμος είπε...: Εισ' ωραίος 17/6/13 07:44

Σεξ στην εφηβεία Sex
Από τα επιτυχημένα θέματα του ιστολογίου και από τα αγαπημένα! Καλή ανάγνωση! Ένα συγκλονιστικό άρθρο που μιλά κατευθείαν στις συνειδήσεις! Γράφει ο θεολόγος Θεόδωρος Ρηγινιώτης, Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου. Σεξ στην εφηβεία ✮
Avaki Momtsi Συγκλονιστικό ! Κάνουν ότι μπορούν για να αρρωστήσουν την ψυχή των νέων ανθρώπων! 17 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:53 μ.μ.

Αννα Γρίβα Θα ήθελα μόνο να συμπληρώσω κάτι που μας ξεφεύγει συνήθως.: Μπορεί ο κόσμος να άλλαξε σε σύγκριση με το παρελθόν, τα αγόρια και τα κορίτσια να πορεύονται προς τη μόρφωση και σε διάφορους ανοιχτούς ορίζοντες που υπάρχουν μπροστά τους , αλλά δεν παύει η ηλικία της φυλετικής ωρίμανσης να παραμένει ανά τους αιώνες η ίδια. Έτσι τα κορίτσια από τα 16 τους ήδη είναι ώριμα.(άλλα 15 άλλα 17...) και οι γονείς άντε να συγκρατήσουν μέχρι να πάνε για σπουδές! Παλιά όμως ένας γάμος στα 18 (φυσιολογικό!)θα ακύρωνε αυτές τις αμαρτίες. 17 Φεβρουαρίου 2016 στις 9:11 μ.μ.

Ιάσων Κομνηνός ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ..ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ..ΟΜΩΣ ΚΑΛΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΤΙ..ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΩΤΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗ ΛΑΓΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ ΤΗΣ..ΕΝΩ ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΩΘΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ..!! ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΛΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΑΤΕΡΑ-ΕΞΟΜΟΛΟΓΟ..!! 18 Φεβρουαρίου 2016 στις 12:56 π.μ.

Constantina Demosthenous Να σας αναφέρω πως η "σεξουαλική διαπαιδαγώγηση" αρχίζει σε ορισμένες περιοχές από το νηπιαγωγείο. Αυτό το έζησα στην Λευκωσία πριν μία δεκαετία όπου το πιλοτήριο πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε ορισμένα νηπιαγωγεία κατόπιν εντολής επιθεωρήτριας. Τα παιδιά έπαιζαν με παιχνίδια όπου εικονίζονταν γυμνά αγόρια και κορίτσια ώστε να διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στα 2 φύλα. Κορύφωση ήταν οι παιδικές τουαλέτες στα νηπιαγωγεία όπου δεν υπήρχαν καθόλου πόρτες. Εκεί κάποια παιδιά αλληλοαγγίζονταν και άλλα παρενοχλούνταν... Γι αυτό εγώ συστήνω οι γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους, να τα ακούνε, να τα συμβουλεύουν, ώστε τα παιδιά τα ίδια να μάθουν να αντιδρούν και να αντιστέκονται... 18 Φεβρουαρίου 2016 στις 4:06 μ.μ.

Στυλιανος Ματθαιου: Προ της πτώσης, ήταν και οι δυό, απηλλαγμένοι της γενετήσιας επιθυμίας.....Άλλο γένεσης και άλλο γέννησης.....Θα έλλειπε η αμαρτωλή γενετήσιος επιθυμία, και θα εγίνετο θεληματική χρήση, γιά επίτευξη του ''αυξάνεσθε και πληθύνεσθε''....Μετά την πτώση, επιτυγχάνεται διά της αμαρτωλής σεξουαλικής επιθυμίας, που όμως οι ορμές ηθικοποιούνται στον γάμο μόνο, όπως και το ''πύρωμα της σάρκας''.....''Εκαστος την εαυτού γυναίκα, διά τας πορνείας εχέτω''.....Έρωτας θα πει, προσωπική επικοινωνία, που οδηγεί στο γάμο...που σκοπός του είναι, η κοινωνία αγάπης κι όχι το σεξ και η τεκνοποιία....καρπός του όμως, είναι η παιδοποιία....! 18 Φεβρουαρίου 2016 στις 6:03 μ.μ.

Ιάσων Κομνηνός: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΜΕΝΟ ΕΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΙ ΗΤΑΝ ΑΠΗΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ..!!!ΕΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ..ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟ:Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΈΙΚΟΝΑ!!ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΔΕΛΥΡΑ ΚΑΤΑΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΑΡΤΙΑ..ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ..!!!!!ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ..ΚΑΙ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΤΕ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ..ΜΗΝ ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ..ΗΤΟΙ ΤΟ ΕΓΩ ΜΑΣ..!!! 19 Φεβρουαρίου 2016 στις 12:13 π.μ.

Σεξ στην εφηβεία Sex
Ένα συγκλονιστικό άρθρο που μιλά κατευθείαν στις συνειδήσεις!
Γράφει ο θεολόγος Θεόδωρος Ρηγινιώτης, Επιμέλεια Σοφία Ντρέκου.

Η σεξουαλική δραστηριότητα στον άνθρωπο δεν ορίζεται μόνο από τη φύση (όπως στα ζώα) αλλά και από την επιθυμία. Επειδή όμως πρόκειται για ένστικτο, η διαχείρισή του μπορεί να έχει συνέπειες, είτε θετικές για τον άνθρωπο είτε αρνητικές. ..... [...]Θα κλείσω με τρεις χριστιανικές αναφορές, που ίσως μας εκπλήξουν. Το ένα εξ' αυτών είναι Β) Η αγία Μαρία η Αιγυπτία ήταν διάσημη πόρνη της Αλεξάνδρειας.

Θάνος Ζορμπάς: Καλημέρα Σοφία. Ενδιαφέρον το θέμα
που θίγεις. Το βλέπω ήδη στον έφηβο
γιό μου 15 χρονών και μαζί με τον
πνευματικό μου προσπαθώ να του
περάσω τα χριστιανικά μυνήματα.
Μπράβο σου ! 23 Μαρτίου 2015 στις 9:53 π.μ.

Σοφία Ντρέκου: είναι χαρισματικός θεολόγος ο κ. Ρηγινιώτης. Σ'ευχαριστώ από καρδιάς και σου εύχομαι ευλογημένη εβδομάδα με υγεία και δύναμη! 24 Μαρτίου 2015 στις 8:49 π.μ.

Κυριακος Σαμαρας Πάρα πολύ καλή η προσέγγιση του θέματος Σοφία, η αλήθεια ειναι απλή γι αυτόν που θέλει να την δει. 23 Μαρτίου 2015 στις 10:59 π.μ.

Σοφία Ντρέκου - αέναη επΑνάσταση: Παιδιά, όπου βρίσκετε μελέτες και άρθρα του Θοδωρή Ρηγινιώτη, μην τις χάνετε ΠΟΤΕ. Δεν είναι μόνο πολύ καλός θεολόγος, δεν είναι μόνο ορθοδοξότατες οι εργασίες του, είναι συγκλονιστικές! Είναι μέγιστη η τιμή που νοιώθω για την ευλογημένη συνεργασία μας τόσα χρόνια. Μου έχει στείλει άλλες 3 μελέτες για δημοσίευση και προσπαθώ να βρω χρόνο να τις ετοιμάσω. Ο Θεός να τον ευλογεί να μας γράφει και να του δίνει δύναμη!! 23 Μαρτίου 2015 στις 11:05 π.μ.

Δέσποινα Τσίκη: O Θοδωρής είναι εκλεκτός συνάδελφος θεολόγος. Εργαζόμαστε στο ίδιο σχολικό συγκρότημα - Γυμνάσιο εγώ, Λύκειο αυτός. Είχα την ευκαιρία να τον πρωτακούσω πριν 10 χρόνια περίπου σε μια εκδήλωση για την Ιστορία του Ρεθύμνου. Ένας άνθρωπος απλός, πολύ σοβαρός. Μου τράβηξε την προσοχή αμέσως. Όταν ανέβηκε στο βήμα και άνοιξε το στόμα του- μας μίλησε για το παραδοσιακό τραγούδι, για τις ρίμες - ροδοπέταλα έβγαιναν απ' το στόμα του. Μας μάγεψε όλους. Είναι πολυγραφότατος και εξαιρετικός δάσκαλος. 17 Απριλίου 2016 στις 4:34 μ.μ.

Σεξ στην εφηβεία Sex

Η σεξουαλική δραστηριότητα στον άνθρωπο δεν ορίζεται μόνο από τη φύση (όπως στα ζώα) αλλά και από την επιθυμία. Επειδή όμως πρόκειται για ένστικτο, η διαχείρισή του μπορεί να έχει συνέπειες, είτε θετικές για τον άνθρωπο είτε αρνητικές. ..... [...]Θα κλείσω με τρεις χριστιανικές αναφορές, που ίσως μας εκπλήξουν. Το ένα εξ' αυτών είναι Β) Η αγία Μαρία η Αιγυπτία ήταν διάσημη πόρνη της Αλεξάνδρειας.

Constantina Demosthenous: Καταπληκτική η ανάρτηση σου Σοφία μου!!! Πολλές φορές αναρωτιέμαι "ποιος θα σκουπίσει τις πληγές των ανθρώπων", όταν τα μηνύματα τα οποία μας βομβαρδίζουν οδηγούν πολλούς συνανθρώπους μας σε ένα τρόπο ζωής χωρίς ηθικούς περιορισμούς!!! 23 Μαρτίου 2015 στις 10:49 π.μ.

Θάλια Παπά: Κι επ' ευκαιρία να πω, πως τα κινούμενα σχέδια, τα γεμάτα τέρατα και αγριότητα, κατακλύζουν την τηλεόραση επηρεάζοντας και τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας. Γι αυτό κλείνουμε τις τηεοράσεις και πάμε βόλτα. 23 Μαρτίου 2015 στις 11:18 π.μ.

Ευστρατια Πιτια: Εξαιρετικό άρθρο και ευχαριστούμε Σοφία που το μοιράστηκες μαζί μας!! Καλη εβδομάδα με την Ευαγγελία στη μέση!!! Βοήθειά μας η ΠΑΝΑΓΙΑ!!! 23 Μαρτίου 2015 στις 12:58 μ.μ.

Σοφία Ντρέκου: Αμήν Βοήθεια μας Ευστρατια23 Μαρτίου 2015 στις 3:06 μ.μ.

Ελενη Χατζη: Εαν ειχε και κάτι να προτείνει.... Μαζί με όλα τ' άλλα οι νέοι χρειάζονται και κάποιο όραμα!!!! 23 Μαρτίου 2015 στις 3:40 μ.μ.

ιφιγένεια γεωργιάδου: Η εμμονή στο σεξ και την ηδονή που προσφέρει, όχι μόνο δεν περιέχει αγάπη, αλλά και την αποφεύγει, γιατί η συναισθηματική επένδυση πιθανότατα δεν θα είναι αμοιβαία και θα προκαλέσει πληγές. >>> Σοφία η επίτευξη αυτής της αμοιβαιότητας είναι η χωροχρονική συνοχή της ανεπανάληπτης μνήμης ....που συγκεντρώνει με εκπληκτική τεχνική η αγάπη στην σχέση. 23 Μαρτίου 2015 στις 5:18 μ.μ.

Theodoros Nikiforakis: ΑΛΛΟ ΣΚΕΤΟ ΣΕΞ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΓΑΠΗ, ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΕΙ ΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ. 23 Μαρτίου 2015 στις 10:01 μ.μ.

Banksy's Mobile Lovers is a painting by Bhanu Teja Mamidala which was uploaded on September 28th, 2015
Banksy's Mobile Lovers is a painting by Bhanu Teja Mamidala 
which was uploaded on September 28th, 2015


(...) αμερικάνικες ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές προβάλλουν αυτό το πρότυπο απελευθερωμένου έφηβου και έφηβης και εμείς, ως γνωστόν, αντιγράφουμε αυτά τα πρότυπα πλήρως και χωρίς αντίσταση, γιατί δεν υπάρχουν πια άλλα πρότυπα στη σκέψη και τη φαντασία μας. Δύο πράγματα κυριαρχούν στη φαντασία του σημερινού έφηβου: το σεξ, σε όλες τις μορφές του, και ο θάνατος.

Σοφία Ντρέκου: Ερωτήσεις, απορίες, ή οτιδήποτε θελήσετε να μεταφέρω στον κ.Ρηγινιώτη, γράψτε το εδώ. Το παραπάνω άρθρο είναι προ μηνών. Μας έχει στείλει 2 καινούργια όπου και τα ετοιμάζομαι να τα επεξεργαστώ. Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη σας. Καλημέρα! 30 Σεπ 2014 στις 11:03 π.μ.

Ιωάννα Ξέρα: Πολύ σωστό αυτό, αλλά δύσκολα το καταλαβαίνουν σήμερα, γι αυτό υπάρχει μοναξιά, σχέσεις εφήμερες, απογοήτευση ....λείπουν πια τα όμορφα συναισθήματα στην εποχή αυτή. Οι έφηβοι δεν είναι ανήθικοι (αντίθετα, αναζητούν την ηθική, αλλά δεν ξέρουν πώς), είναι θύματα μιας πονηρής προπαγάνδας.

Οι ελάχιστοι που αντιστέκονται, συνήθως υφίστανται ψυχολογικό πόλεμο (100% ρατσιστικό) ως «καθυστερημένοι» και συντηρητικοί, δηλ. θεωρούνται περίπου πνευματικά ανάπηροι ή συκοφαντούνται ως υποκριτές, ιδίως αν προστατεύουν την – ψυχική και σωματική – αγνότητά τους επειδή είναι πιστοί χριστιανοί.

Η πορνεία (μια δίψα για σεξουαλική ηδονή) εμποδίζει τον άνθρωπο να ερωτευτεί πραγματικά και μερικές φορές αυτή είναι που τον κάνει στ’ αλήθεια συναισθηματικά ανάπηρο και φοβισμένο. Εξηγώ: όταν βλέπω μια ημίγυμνη τηλεπαρουσιάστρια ή τραγουδίστρια (pop ή rock star) ή barwoman, τι βλέπω στ’ αλήθεια; Ένα κομμάτι σάρκα για κατασπάραγμα. Ή, αντίθετα (αν είμαι ηθικιστής), ένα πλάσμα άξιο για περιφρόνηση. Όχι ένα συνάνθρωπο, μια αδελφή μου, που σίγουρα έχει χαρές, λύπες, ανάγκες (όχι σεξουαλικές), πληγές, φόβους κ.τ.λ. Όχι κάποιον που με συγκινεί να του μιλήσω, να τον αγαπήσω και τελικά να τον βοηθήσω. Όταν όμως αυτή η ματιά προς τον άλλο γίνεται εθισμός (που ήδη έχει γίνει), η αγάπη εξορίζεται από τη ζωή μας. Και ήδη έχει εξοριστεί. Δε βρίσκουμε λόγο πια ν’ αγαπήσουμε τον πλησίον. Μήπως κάνω λάθος;

Αυτή η απουσία της αγάπης είναι η κόλαση. 30 Σεπ 2014 στις 11:19 π.μ.

John Fillipidis: τέλεια 30 Σεπ 2014 στις 11:38 π.μ.

Σοφία ΝτρέκουΙωάννα, ορθή και αναλυτική η σκέψη με ορθόδοξο πνεύμα. Τέτοια αναλυτικά σχόλια θα τα περάσω και στο ιστολόγιο, ώστε να μην χάνονται. Ευχαριστούμε Ιωάννα! 30 Σεπ 2014 στις 11:49 π.μ.

Σοφία Ντρέκου: Δύο πράγματα κυριαρχούν στη φαντασία του σημερινού έφηβου: το σεξ, σε όλες τις μορφές του, και ο θάνατος. 30 Σεπτεμβρίου 2016 στις 12:51 π.μ.

Μαρία Ιωαννίδου: ΕΜΕΙΣ Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΣΟΦΙΑ ΜΑΣ.ΤΟ ΜΑΣ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΣΕ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ,ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΟΦΙΑ ΗΡΘΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ ΣΤΑ 15 ΤΩΡΑ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΕΝΑ ΦΙΛΤΡΟ ΣΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗ .ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΝΑΡΙΩΤΟΜΟΥΝ ΑΝ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ Η ΟΧΙ.ΚΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΓΩ;(ΔΕΝ ΒΡΙΖΩ...ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΑΣΧΗΜΑ ΘΕΑΜΑΤΑ..ΓΥΡΙΖΩ ΝΩΡΙΣ...Κ.Λ)ΠΟΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ....ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ..Η ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ;ME TO ΑΝΑΛΟΓΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ..ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ <ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΘΕΟ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ>> 30 Σεπ 2014 στις 11:50 π.μ.

Σοφία ΝτρέκουΜαριαμ μου, σ' ευχαριστώ πολύ. Η αντίσταση, η επανάσταση στις υγιείς παραδοσιακές-φυσικές μορφές της έχει πάντα κόστος. 30 Σεπ 2014 στις 12:04 μ.μ.

ιφιγένεια γεωργιάδου: από σεξουαλικό εθισμό, αναπάντεχες εγκυμοσύνες και εκτρώσεις – που, εκτός από το ίδιο γεγονός της εξολόθρευσης ενός αγέννητου παιδιού, έχουν ανυπολόγιστες ψυχικές και σωματικές συνέπειες για τις κοπέλες/μάνες – μέχρι προδοσίες, συναισθηματικά τραύματα, απελπισία, φόβο ενάντια στην εμπιστοσύνη, στην αγάπη, στον έρωτα, στη μόνιμη δέσμευση, μοναξιά.>>> Sophia, μέσα από θλιβερές πραγματικότητες που μόνο το αδιέξοδο των κοινωνικών προσεγγίσεων αναδεικνύει καλούμαστε να ανοίξουμε μία βαθιά τομή ενάργειας, υπομονής και καλοσύνης έναν μικρό προλογισμό της μέγιστης απαντοχής του ύψιστου αγαθού της αγαπητικής κοινωνίας που περιλαμβάνει τις ενέργειες όλων μας εξελικτικά και προσαρμόσιμα σε μία ατελείωτη αλυσίδα προσωπικής ευθύνης και ανιδιοτελούς δοτικότητας. 30 Σεπ 2014 στις 1:28 μ.μ.

Evangeline Manea: όλα αυτά συμβαίνουν επειδη στο σπίτι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και η ενημέρωση για το sex θεωρείται tabu. ας σταματήσουμε λοπον να ενοχοποιούμε τις αμερικάνικες ταινίες και το λάθος να το ψάξουμε σπίτι μας. 30 Σεπ 2014 στις 3:48 μ.μ

Ιωάννα Ξέρα: Σοφία αρχικά είναι η δική μου σκέψη, ...το άλλο απλά το αντέγραψα γιατί έχει το νόημα της εποχής μας πιο απλά, από το τόσο υπέροχο άρθρο του άρθρο... 30 Σεπ 2014 στις 3:53 μ.μ.

Nota Nicolopoulou Katras: Σοφία το άρθρο του κ. Ρηγινιωτη ειναι πολύ ενημερωτικό! Το θέμα αυτό ειναι πολύπλοκο καθότι η δομή της της παραδοσιακής οικογένειας έχει καταρρεύσει. Η επίδραση των διαφορετικών ιδεολογιών ειναι ακραία. Θα αναφερθώ στους Αμερικανούς γονείς μιας και ευρίσκομαι εδώ περί τα 40 χρόνια και εκτέλεσα ως εκπαιδευτικός επί έτη στα δημόσια σχολεία της Αμερικής. Το 50% των Γονέων βάσει των στατιστικών αγωνιούν και κάνουν τα πάντα να κρατήσουν τα παιδιά τους σε ηθικό επίπεδο. 

Τα παιδιά ειναι στο δημόσιο σχολείο αλλά οι γονείς συζητούν τις απόψεις τους περί sex Educ. Το κάθε Αμερικανικό σχολείο ειναι οπλισμένο με counselors που στέκονται δίπλα στα παιδιά. Το 4% των γονέων φοβούνται τα μοντέρνα κινήματα και το δημόσιο και αποφασίσουν να διδάξουν τα παιδιά στο σπίτι. Σημειωτέον ότι υπάρχει υλικό και βιβλία διαθέσιμα για αυτούς τους γονείς με συντηρητικό περιεχόμενο. Φυσικά οι γονείς προετοιμάζουν τα παιδιά τους κατά τα δικά τους πιστεύω στο ζήτημα της ηθικής.

Το 25% ίσως να ειναι γονείς με φιλελεύθερες ιδέες. Επίσης υπάρχει και το 20% των γονέων που αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, που ειναι όντως μια ιδανική λύση διότι εκεί διδάσκονται την νοοτροπία, την θρησκεία και τα ηθικά πιστεύω της φυλής.

Η Ορθόδοξος εκκλησία στην Αμερική εχει ιδρύσει εσωτερικά προγράμματα για την νεολαία και την ηθική και θρησκευτική εκπαίδευση της. Αρχίζουν από την ηλικία των 5 Και όταν γίνουν 13 μπαίνουν στην Ομάδα GOYA που σημαίνει, GREEK ORTHODOX YOUTH OF AMERICA. Οι ιερείς και άλλα μέλη της συγκροτημένης ομάδας οργανώνουν rap sessions (συγκεντρώσεις όπου οι νέοι μπορούν να ρωτήσουν ότι ερωτήσεις θέλουν που τους απασχολούν) ομιλίες, Retreats με χαρισματικούς Ορθόδοξους ομιλητές κλπ. 30 Σεπ 2014 στις 5:50 μ.μ.

George Gionis: Αναρωτιέμαι ... ο 20αρης που, τυχόν, το διαβάσει, πείθεται να μεταστραφεί; Δεν ξέρω... Δεν είμαι νέος. Διότι, αυτό ειναι το ζητούμενο!! Αν δεν κάνω λάθος... 30 Σεπ 2014 στις 8:12 μ.μ.

Athanasia Nata Πολύ ενημερωτικό το άρθρο.Δυστυχώς....η σημερινή νεολαία... Καλησπέρα.....Σοφούλα μου.... 30 Σεπ 2014 στις 10:01 μ.μ.

Toula Markoni-gasteratou: Ο σημερινός έφηβος ψάχνει τη χαρά της ζωής εκεί που δεν υπάρχει, παγιδεύεται και κατόπιν δε μπορεί καθόλου να βρει τη χαρά εκεί που υπάρχει, δηλαδή στην εμπιστοσύνη και την αγάπη. Δεν έχει αληθινούς παιδαγωγούς (το σχολείο έχει αποδυναμωθεί έντεχνα και, κατ’ εμέ, σκόπιμα), ενώ όσοι επιχειρούν να του προσφέρουν κάποια «σεξουαλική αγωγή» δε βλέπω να του λένε να αγαπά, να εμπιστεύεται, να ρισκάρει (με αυτοπεποίθηση και γενναιότητα) και να δεσμεύεται.

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ . ΟΛΟΙ! ΟΛΟΙ! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ! 2 Οκτ 2014 στις 9:52 π.μ.

Maria ZisopoulouSophia μου, όλα ενδιαφέροντα και χρήσιμα που μας στέλνεις εδώ μέσα , δίνεις το σωστό νόημα στο εργαλείο αυτό το τόσο παραπλανητικό !!! σ' ευχαριστούμε !!! 23 Οκτ 2014 στις 12:18 μ.μ. 

Σοφία Ντρέκου: Ερωτήσεις, απορίες, ή οτιδήποτε θελήσετε να μεταφέρω στον κ. Ρηγινιώτη, γράψτε το εδώ. Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη σας. Καλημέρα! 30 Σεπ 2014 στις 11:51 π.μ. 

ιφιγένεια γεωργιάδου από σεξουαλικό εθισμό, αναπάντεχες εγκυμοσύνες και εκτρώσεις – που, εκτός από το ίδιο γεγονός της εξολόθρευσης ενός αγέννητου παιδιού, έχουν ανυπολόγιστες ψυχικές και σωματικές συνέπειες για τις κοπέλες/μάνες – μέχρι προδοσίες, συναισθηματικά τραύματα, απελπισία, φόβο ενάντια στην εμπιστοσύνη, στην αγάπη, στον έρωτα, στη μόνιμη δέσμευση, μοναξιά.>>> Sophia μέσα από θλιβερές πραγματικότητες που μόνο το αδιέξοδο των κοινωνικών προσεγγίσεων αναδεικνύει καλούμαστε να ανοίξουμε μία βαθιά τομή ενάργειας, υπομονής και καλοσύνης έναν μικρό προλογισμό της μέγιστης απαντοχής του ύψιστου αγαθού της αγαπητικής κοινωνίας που περιλαμβάνει τις ενέργειες όλων μας εξελικτικά και προσαρμόσιμα σε μία ατελείωτη αλυσσίδα προσωπικής ευθύνης και ανιδιοτελούς δοτικότητας. 30 Σεπ 2014 στις 12:41 μ.μ. 

Αθανάσιος Χριστοδούλου: το βρήκα ενδιαφέρον και το παραθέτω... 30 Σεπ 2014 στις 2:02 μ.μ. 

1η Ανοικτή Διάλεξη που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος για τα Στελέχη Νεότητος, τους νέους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22/10. Ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Βαρνάβας Γιάγκου, Υπεύθυνος του Τομέα Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Εκκλησιαστική προσέγγιση της σεξουαλικότητας των εφήβων και των νέων».

Konstantinos Konstantinidis: Εξαιρετική και αληθινή παρουσίαση, επίσης θαυμάσια η εικόνα - φώτο. 30 Σεπ 2014 στις 7:26 μ.μ.

Σοφία Ντρέκου: Δύο πράγματα κυριαρχούν στη φαντασία του σημερινού έφηβου: το σεξ, σε όλες τις μορφές του, και ο θάνατος. 5 Δεκ 2014 στις 4:18 π.μ.

Στυλιανός Ματθαίου: Θα πρέπει να εξηγήσουμε πειστικά, γιατί δεν συμφέρουν οι προγαμιαίες σεξ. σχέσεις, και το ξόδεμα των ερωτικών μορίων.....γιατί θα έχουν αντίκτυπο στον μετέπειτα Γάμο τους, και από τις δυό πλευρές.....Βοούν τα γεγονότα.......! 5 Δεκ 2014 στις 5:21 μ.μ.

Αθανάσιος Χριστοδούλου: Αν δεν έχετε δει τη συγκεκριμένη εκπομπή, παρακαλώ πολύ να κάνετε το κόπο... Πιστέψτε με αξίζει! 5 Δεκεμβρίου 2014 στις 5:40 μ.μ.

Βίντεο: Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΟΩΘΕΙ: ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΑΦΥΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ. Εκπομπή "Στο Επίκεντρο", στην τηλεόραση του CENTER (με έδρα την Καβάλα και εμβέλεια σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), με τον Θανάση Γκόρδη και καλεσμένους τον ραδιοφωνικό παραγωγό Χρήστο Μελίδη, τον ψυχίατρο - συγγραφέα Ιάκωβο Μαρτίδη από την Δράμα και τον διδάκτορα Θεολόγο και Νομικό Κώστα Γεωργιάδη. 

Θέμα η αποδόμηση της οικογένειας, αλλά και της φυσιολογικής σεξουαλικότητας των παιδιών, που εξελίσσεται και διαρκώς επεκτείνεται (και με θεσμικές παρεμβάσεις...) κυρίως σε κοινωνίες σε κεντροβόρειες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Αρνητική εξέλιξη η οποία στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε πιθανώς να διεισδύσει σύντομα και στην Ελλάδα. Στο Επίκεντρο μέσα από μια έρευνα του Χρ. Μελίδη με φωτογραφίες και δημοσιεύσεις που μας εκπλήσσει σφόδρα, μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αλλά και μας αφυπνίζει.


Βίντεο Η Χαρά του Έρωτα: Μια εκπομπή που έλαβε μέρος στην ΕΤ1 αποτέλεσε αφετηρία κριτικής και εμπαθών χαρακτηρισμών με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η περιέργεια μου για το περιεχόμενο των «αφορισμένων», που με περισσή αυθάδεια πρόβαλαν τις επικίνδυνες απόψεις τους. Πρωταγωνιστές ο Σεβασμιώτατος Δημητριάδος Ιγνάντιος και ο π. Βαρνάβας. Πολλά και ποικίλα σχόλια ακολούθησαν το τέλος της εκπομπής με χαρακτηρισμούς όπως «νεονικολαϊτες», «αιρετικοί» κ.α.

Όλα αυτά με οδήγησαν στην ακρόαση της εκπομπής. Δεν μπορώ να πω ότι δεν είχα επηρεαστεί κι η προκατάληψη δεν είχε διαδραματίσει μια αρνητική εικόνα για τα προαναφερόμενα πρόσωπα. Περίμενα λοιπόν κι εγώ να ακούσω για τα Σόδομα και τα Γόμορρα, περίμενα να ακούσω για την ελευθερία των προγαμιαίων σχέσεων, για την επιτρεπόμενη ανηθικότητα (άραγε τι είναι ηθικό και ποιός το ορίζει;), για εκκοσμικευμένους ιερείς που τολμάνε να αλλοιώνουν το περιεχόμενο της Ορθόδοξης Θεολογίας και συνάμα διδασκαλίας μας, και αντ' αυτού... ακούω για την κατεξοχήν ερωτική πράξη η οποία τροφοδοτεί τους Χριστιανούς στην Θεία Κοινωνία! Ακούω μάλιστα ότι η Εκκλησία είναι έρωτας και ο άγαμος (εννοείται ο πιστός) πάλι από έρωτα μένει άγαμος! Άκουσα για αυτούς που νηστεύουν, για αυτούς που εγκρατεύονται, πως από έρωτα (για τον Χριστό) κάνουν ότι κάνουν! Άκουσα ότι δεν έχει νόημα να διδάξεις κάποιον τι είναι αμαρτία αν πρώτα δεν του δείξεις και δεν του πεις τι είναι Ζωή...Άκουσα για την ουσία του έρωτα, πως βρίσκεται στον Σταυρό.

Αφουγκράστηκα λοιπόν με ιδιαίτερη προσοχή την έκπομπη και τους ομιλούντας και απόρησα με την κριτική που ασκήθηκε. Μια κριτική άνευ προηγουμένου, επιπόλαια και σίγουρα βιαστική.

Αναρωτιέμαι: Πόσοι στ' αλήθεια άκουσαν ολόκληρη την εκπομπή; Ποιος μπήκε σ' αυτή την διαδικασία;

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ετερότητα της άποψης, της γνώμης, είναι κάτι θεμιτό. Όταν βέβαια αυτή γίνεται μέσα σε πλαίσια κατανόησης και αλληλοσεβασμού. Η οπτική που προσεγγίζουμε ένα θέμα, μια στάση, ένα κίνημα, μια ιδέα, μια θεωρία, ένα οποιοδήποτε πράγμα, έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η στάση μας συνεχώς αλλάζει και πολλές φορές αναθεωρείται με το πέρασμα του χρόνου. Διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα όταν είμαστε νέοι, ή ηλικιωμένοι, υγιείς ή ασθενείς, χαρούμενοι ή λυπημένοι, μορφωμένοι ή αμόρφωτοι, πιστοί ή σκεπτικιστές. Αυτά θα πρέπει να είναι τα δεδομένα μας και το ζητούμενο μια δημιουργική αντικειμενικότητα. Στην αντίθετη περίπτωση το πόρισμα θα είναι θλιβερό.

Δημοσιεύω λοιπόν την εκπομπή με στόχο και σκοπό να αφουγκραστεί ο αναγνώστης ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, μια θαυμάσια συζήτηση από δυο αξιόλογα και μοναδικά Πρόσωπα. «Άθλος του μνησίκακου είναι ότι συνέλαβε την ιδέα του «κακού» και από αυτόν φαντάζεται «καλό» τον εαυτό του» (Στέλιος Ράμφος). monopatia 

Βίντεο: Tην Kυριακή 26 Μαΐου 2013 μεταδόθηκε από την ET-1 η εκπομπή "APXONTAPIKI" με θέμα: «H Xαρά του Έρωτα».


3 σχόλια:

Χρήστος Δημάρης είπε...

Και μεις ευχαριστούμε τον κύριο Ρηγινιώτη!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματι ειναι καλος ευχαριστουμε

Ανώνυμος είπε...

Καίρια ἡ κύρια ἀνάρτηση.
Τὴν εἶδα μὲ μεγάλη καθυστέρηση, ἀπὸ παραπομπὴ ἄλλου ἱστολογίου.
Συγχαρητήρια, λοιπόν, ἔστω καὶ τώρα.

Ἐπιτρέψτε μου, ὅμως, νὰ σᾶς ἐκθέσω τὸν καημό μου, ποὺ ἅπτεται μὲ τρόπο ἄμεσο τῆς προβληματικῆς τοῦ ἄρθρου κι ἀποτελεῖ τὴν ἀναγκαία συνέχειά του, ὅπως θὰ καταλάβετε.

Πρόκειται γιὰ τοὺς μίζερους -ἀλλὰ καὶ ψευδαγγελικῆς προδιαθέσεως- «χριστιανοὺς» ἄρρενες ἡλικίας 25 ἕως 40 ἐτῶν (μὲ "καλογερικές", νεορθόδοξες μὰ καὶ ὀργανωσιακὲς καταβολὲς – οἱ τελευταῖοι, πάντως, σὲ καλύτερη μοῖρα ἀπ᾽ τοὺς ἄλλους δύο …) :

Ὁλοένα «ψάχνονται», ὁλοένα «προβληματίζονται», ὁλοένα «ἀσκητεύουν» κτὅ.
Παντρειά, γιόκ!

Μιλᾶμε γιὰ ἐντελῶς ἐκφυλισμένη φάρα,
ξεσποριασμένη,
ἀνίκανη τόσο γιὰ τὸ καλὸ ὅσο καὶ γιὰ τὸ κακό.
Ἐξυπακούεται, ὅτι εἶναι διπλᾶ ἀξιοκατάκριτοι γι᾽ αὐτή τους τὴν στάση ἐν σχέσει καὶ πρὸς τοὺς «κοσμικοὺς» καὶ πρὸς τοὺς ἀριστερῶν/"ἐναλλακτικῶν"῎/μποὲμ καταβολῶν συνομηλίκους τους.Ἔχουν ἐπιτεταμένο μέτρο εὐθύνης οἱ κύριοι (καὶ σὲ κάποιο βαθμὸ καὶ οἱ κοπελιές), διότι αὐτοὶ (κι ὄχι οἱ λοιποὶ συνομήλικοί τους) καλοῦνται ν᾽ ἀποτελέσουν τὴν "μικρὰν ζύμη" ποὺ "ὅλον τὸ φύραμα ζυμοῖ".

Κι αὐτὰ τὰ λέω ἀπὸ προσωπικὴ ἐμπειρία, ἀπὸ (ἀρκετὲς) ἀποτυχημένες προσπάθειες ἐκ μέρους μου γιὰ προξενειὸ τέτοιων ψοφιμιῶν μὲ κοπέλλες «σὰν τὰ κρύα τὰ νερά», ἰσορροπημένες, ἐμφανίσιμες καὶ μὲ βιταλισμὸ (Ὑπάρχει καὶ τὸ ἀντίστροφο πρόβλημα, ἀπ᾽ τὴν πλευρὰ τῶν «χριστιανικῶν» κοριτσιῶν, πολὺ λιγώτερο, ἄν κι ὄχι ἀμελητέο κι αὐτό …).

Συνεπῶς, ἡ ποσοστιαία καὶ ποσοτικὴ συρρίκνωση τοῦ γένους τῶν ὀρθοδόξων χριστιανῶν στὴν Ἑλλάδα τοῦ 2017 μ. Χ. φαντάζει μονόδρομος, παρὰ τὶς φιλότιμες προσπάθειες τῶν πολυτέκνων γονιῶν [ποὺ ἡ γέννηση κι ἡ ἀνατροφὴ τριῶν παιδιῶν ἀπὸ πλευρᾶς τους ἰσοδυναμεῖ μὲ μία μοναχικὴ κουρὰ σύμφωνα μὲ τὴν γνωστὴ καὶ καίρια διατύπωση τοῦ ἁγίου τῶν ἡμερῶν μας, τοῦ ὁσίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου (γιὰ νὰ μὴν ξεχνιώμαστε). Στὰ ἕξη παιδιὰ κι οἱ δύο γονεῖς γίνονται ἰσοστάσιοι τῶν μοναχῶν...]

Ἀφῆστε, λοιπόν, ἐσεῖς,
οἱ κατ᾽ ὄνομα "Ὀρθόδοξοι Χριστιανοὶ" νέοι
(κι οἱ συνένοχοι ἐνίοτε γονεῖς),
τὶς Πεντηκοστιανὲς Ρουμάνες καὶ Νηγηριανὲς
νὰ γεννοῦν σὰν τὶς κουνέλες
(συνειδητὰ δὲν βάζω στὸν λογαριασμὸ τοὺς ξεθυμασμένους πιὰ Ἀλβανοὺς)
κι ἀπὸ κοντὰ τὶς ἐπήλυδες Μουσουλμάνες,
ἀφῆστε τις
ν᾽ ἀντικαθιστοῦν τὸν πληθυσμὸ μὲ ταχεῖς ρυθμοὺς
κι ἔπειτα,
σὰν καλοί, καλοζωϊσμένοι ραγιάδες ποὺ εἶσθε,
πιάστε νὰ παρακαλᾶτε τὸν Θεὸ τῆς Ἑλλάδος «ἐν σάκκῳ καὶ σποδῷ»
εἴτε νὰ σᾶς σώση θαυματουργικὰ
εἴτε -σὲ μιὰ παράκρουση ἐνθουσιαστικότητας-
νὰ σᾶς ἐνδυναμώση (!) στὸ ὑπὲρ πίστεως μαρτύριο
(λὲς καὶ ἴσιος δρόμος δὲν ὑπῆρχε …).

Ἀλλά, εἴπαμε :
«Τοῦ ραγιᾶ, ἡ γνώση τοῦ ἔρχεται στὰ στερνά» λέει μιὰ τούρκικη παροιμία
κι ὁ Ἀριστοτέλης (ἄν τὸ θυμᾶμαι καλὰ) συμπληρώνει ὅτι
τὸ «φύσει δοῦλον» εἶναι ἴδιον
ὅσων ἀδυνατοῦν νὰ στοχασθοῦν τὴν κατάστασή τους
(τὴν προσωπικὴ καὶ τὴν συλλογικὴ)
μὲ τρόπο ξάστερο, ὀρθολογικὸ κι ἐλεύθερο.

Σκληρὰ λόγια, ποὺ ἁρμόζουν, ὅμως, σὲ μιὰ σκληρὴ κατάσταση!


Ἕνας ὀρθόδοξος Χριστιανός,
μὴ (πρὸς Θεοῦ!) θεολόγος.