«Έσωσε πολύ κόσμο»

Οξύνους και σχολαστικός από την κορυφή ως τα νύχια. «Είχε σώσει πάρα πολύ κόσμο. Κι αυτό γιατί εξέταζε διεξοδικά τους ασθενείς και δεν έμενε μόνο στα ψυχικά προβλήματα, αλλά και στα σωματικά, με αποτέλεσμα να διαβλέπει άμεσα πολλές νόσους.

Επίσης δεν έκανε ποτέ διακρίσεις, όλοι οι ασθενείς ήταν για εκείνον ίσοι και ασχολούνταν όση ώρα περισσότερη μπορούσε μαζί τους», αναφέρει στο «Ε» το υγειονομικό προσωπικό.

«Ήταν ένας εξαίρετος επιστήμονας, με ήθος και με ευρύτερα κοινωνικά ενδιαφέροντα, τεράστια κοινωνική προσφορά, αλλά και με διάθεση προσφοράς στα κοινά και αυτοδιοικητικά και δημοτικά πράγματα», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, με τον οποίο διατηρούσαν φιλικές σχέσεις και ο Γ. Κωμαΐτης τον είχε στηρίξει με την υποψηφιότητά του το 2010.

Ο Γιώργος Κωμαΐτης ίδρυσε το Ψυχιατρικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης προ 20ετίας, διετέλεσε διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής, πρόεδρος του Τομέα Ψυχικής Υγείας Βορείου Αιγαίου, στέλεχος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Πνοής».

Επίσης διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, συμβάλλοντας, όπως λένε οι συνάδελφοί του, τα μέγιστα για τη δημιουργία θέσης νευροχειρουργού. Έμεινε ως το τέλος με τη δεύτερη σύζυγό του. Ο γιος του Σπύρος ολοκληρώνει την ειδικότητά του (νευροχειρουργός) στον «Ευαγγελισμό», ενώ ο γιος του Άκης είναι συντηρητής ιατρικών μηχανημάτων. emprosnet.gr.

«Ψυχοτομές»
Τραγική ειρωνεία, το τελευταίο του άρθρο στη στήλη του «Ψυχοτομές», στις 11 Απριλίου 2014: «Πριν από το θεό, είναι ο γιατρός. Στις συνειδήσεις των ασθενών, αυτή είναι η ιεραρχία των παρακλήσεων. Του «θεέ μου, σώσε με», προηγείται το «γιατρέ μου, σώσε με».

Ο γιατρός είναι κοντά, χειροπιαστός,
επικοινωνεί μαζί μας
και μας ανοίγει δρόμους
στις δύσκολες στιγμές της αρρώστιας».





«ποιῶν μεταδιδόναι … ὠφελεῖν»

Ο νόμος επιτελεί οικονομική λειτουργία, αφού κατοχυρώνει την αρχή καταμερισμού της εργασίας. Τα οφέλη και τα αγαθά που αποκομίζει κάποιος από την εργασία του στοχεύουν όχι μόνο στην ικανοποίηση των δικών του αναγκών αλλά και στις ανάγκες των συμπολιτών του. Έτσι, μεταξύ των πολιτών καλλιεργούνται σχέσεις συνεργασίας και αναπτύσσεται η κοινωνική αλληλεγγύη και επομένως και η κοινωνική συνείδηση.

«καὶ αὐτός ἐμποιῶν … ἐπὶ τὸν σύνδεσμον τῆς πόλεως»

Ο νόμος λειτουργεί παιδαγωγικά (διαπλάθει χαρακτήρα) και πολιτικά (στοχεύει στη συνοχή και την ομοιογένεια της πόλης). Θέτει όρια και περιορισμούς στη συμπεριφορά των πολιτών αλλά και των φιλοσόφων-βασιλέων, και τους διαπαιδαγωγεί έτσι, ώστε να μην παρεκτρέπονται και διαταράσσουν τη συνοχή της πόλης.

ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Μην πας ποτέ ενάντια στη συνείδησή σου, 
αν ακόμα και αυτό το απαιτεί το κράτος. 
Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955)

Δείτε ακόμη: